Iată care este părerea doctorilor despre vânătăile aparent inexplicabile. Fii atentă la următoarele semne și consultă un hematolog dacă este cazul.
1. Ridici greutăți
Ridicarea greutăților, fie că este vorba despre bările din sălile de fitness fie că este vorba despre o sacoșă mai grea, este un motiv secundar pentru apariția vânătăilor. Dacă ți se întâmplă așa ceva, înseamnă că ai capilarele deja slăbite și activitățile fizice își spun cuvântul. Cu toate acestea, prea mult efort dăunează chiar și vaselor de sânge foarte sănătoase. De exemplu, ridicarea grutăților mai mari decât ești pregătită este o activitate foarte periculoasă. În plus, chiar și copiii pot avea vânătăi de la ghiozdanele prea grele din ziua de azi, dar acestea sunt considerate inofensive.
2. Medicamentația
Anumite medicamente influențează circulația sanguină și duc la apariția vânătăilor mai mici sau mai mari. În cea mai mare parte a timpului, acestea apar de la antidepresive, analgezice, anti-inflamatoare sau medicamentația pentur astm, dar și aspirina, care face sângele mai lichid, duce la apariția unor vânătăi. Dacă ai observat această conexiune între vânătăile de pe corp și medicamentele pe care le iei, atunci ar trebui să te duci la medicul specialist ca să vadă dacă nu cumva sângerezi intern.
3. Boli de sânge
Afecțiunile ce țin de vasele de sânge duc la apariția vânătăilor și printre ele se numără varicele și leucemia. Nu mai amâna programarea la doctor mai ales dacă ai observat și alte simptome cum ar fi picioare umflate, gingii sângerânde, capilare vizibile sau sângerări din nas.
4. Lipsa nutienților
De multe ori ne asigurăm că iau copiii vitaminele, dar nu mai ținem cont de vârsta noastră, iar unele vânătăi pot fi semnul unei carențe de vitamine. De exemplu, B12 care are un rol important în producere sângelui, vitamina K importantă în coagulare și C, care joacă un rol crucial în crearea noilor țesuturi. Fără aceste vitamine, vasele de sânge ar deveni prea fragile pentru întreținerea vieții. O altă vitamină foarte importantă este Vitamina P, fără de care producerea colagenului este imposibilă. De asemenea, foarte important este și fierul, dar n-ar trebui să te grăbești să cumperi suplimente alimentare ci încearcă mai întâi să-ți îmbunătățești dieta cu mai multe mere, ceai verde, dovleac, usturoi, banane, ouă, nuci, pește, ficat, brânză și salată.
5. Dezechilibru hormonal
Dezechilibrul hormonal este unul dintre cele mai des întâlnite motive ale vânătăilor, care apar din cauza unui nivel scăzut de estrogen. O asemenea situația este mai probabilă la femeile care trec prin menopauză, iau medicamente hormonale sau sunt însărcinate. Lipsa estrogenului înseamnă slăbirea semnificativă a vaselor de sânge și afectearea pereților capilarelor.
6. Schimbări ce au legătură cu înaintarea în vârstă
Din nefericire, vârsta este un alt motiv natural pentru care apar vânătăile, deoarece sistemul vascular se slăbește și țesuturile își pierd elasticitatea. Asemenea schimbări sunt vizibile mai ales la picioare și apar chiar și la cel mai mic contact cu pielea.
7. Diabet
Diabetul are o influență negativă asupra circulației sângelui și este mai ușor de făcut vânătăi dacă ai deja această boală. Alte simptome ale diabetului sunt setea exagerată, rănile care se vindecă mai greu, oboseala care apare mai rapid, vederea încețoșată și petele albe de pe piele.
Vezi ce înseamnă vânătăile inexplicabile
Unii oameni susțin că se trezesc cu vânătăi fără să-și dea seama de unde, dar dacă te afli în această situație este pentru că ai capilarele foarte subțiri.