Există numeroşi factori de risc, inclusiv lucruri la care nu te-ai gândit că te îngraşă, dar dacă vrei cu adevărat să slăbeşti sau să trăieşti mai sănătos, ar fi bine să îţi analizezi mai bine obiceiurile de viaţă.
1. Sucuri dietetice
Într-adevăr, sunt fără calorii, dar asta nu înseamnă că n-au alte pericole. Un studiu recent, publicat în American Journal of Public Health a scos la iveală faptul că persoanele care consumă băuturi dietetice iau de-a lungul zilei mai multe calorii decât cele care îşi permit un suc acidulat atunci când au poftă. Mai precis, adulţii supraponderali şi obezi care beau sucuri dietetice consumă, în medie, cu 88-194 calorii mai multe decât cei care beau în mod regulat sucuri.
2. Ieşiri în oraş
Dacă vrei neapărat să te vezi cu cineva în oraş la ora mesei, atunci optează pentru alimente care să nu fie pane, prăjite, cu creme sau sosuri bogate în grăsimi şi consumă-le fără pâine. Poţi comanda orice este la grătar, la aburi, fiert sau sote, dar fără adaosuri de condimente sau toppinguri precum extra brânză, dar desigur, aceste lucruri sunt mult mai uşor şi mai ieftin de făcut acasă.
3. Lenea de weekend
Cercetătorii de la Northwestern University au pus îngrăşatul pe baza culcatului târziu, respectiv a dormitul până mai spre prânz. Cei care se culcau după miezul nopţii şi se trezeau dimineaţa târziu pentru a mânca prima masă a zilei în jur de ora prânzului ajungeau să consume mai multe calorii pe durata întregii zile, pentru că mâncau mai mult fast-food şi mai puţine fructe sau legume decât cei care aveau acelaşi program toată săptămâna. Dacă în timpul săptămânii te culci înainte de ora 12 noaptea şi te trezeşti în jur de 8 dimineaţa, atunci păstrează acest obicei şi în weekenduri, ca să nu-ţi dai organismul peste cap.
4. Mâncatul pe fond emoţional
Lasă deoparte acel baton de ciocolată dinainte de culcare, în primul rând pentru că îţi va da un impuls de energie de care nu ai nevoie fix înainte de a te odihni şi în al doilea rând pentru că se vor depune mult mai uşor caloriile. Un studiu de la Harvard Medical School sugerează că stresul creşte nivelul de cortizol din organism, care duce la pofte alimentare nesănătoase, precum dulciuri şi fast-food. În loc să-ţi iei tot magazinul care-ţi iese în cale mai bine mănânci un fruct sau ronţăi un ardei gras.
5. Un singur tip de exerciţii
Un studiu publicat de American College of Sports Medicine's Health & Fitness Journal arată că un circuit de exerciţii fizice arde mai multe calorii, mai ales distruge grăsimea din zona abdominală, decât aceeaşi oră clasică de cardio făcută în mod repetat. Dacă vei combina cardio cu antrenamentele de forţă şi streching ritmul tău cardiac va creşte şi vei pierde mai rapid din grăsimea în exces.
6. Fumatul
În American Journal of Clinical Nutrition au fost publicate rezultatele unei cercetări conform căreia fumătorii au o talie mai mare decât nefumătorii, din cauza că acumulează mai multă grăsime abdominală şi au mai puţină masă musculară. Fă-le o favoare plămânilor şi taliei tale şi aruncă ţigările pe care le mai ai.
Vezi ce obiceiuri îţi pun piedică în dietă
Dacă ai început să mergi la sală în mod constant, dar nu vezi nicio îmbunătăţire a stării tale de sănătate, atunci află că trebuie să mai scapi de câteva obiceiuri proaste.