Deși în Franța este deja interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, din septembrie 2018 elevilor nu li se va mai permite să le verifice nici în pauze sau la masă.
Jean-Michel Blanquer a anunțat că decizia este luată, în parte, din cauza că ”În zilele noastre, copiii nu se mai joacă în apuze ci doar se uită pe telefoane sau se strâng mai mulți în jurul unuia și din punct de vedere educațional acest lucru este o problemă.”
Un alt politician care a încercat să facă ceva asemănător în Franța este chiar Emmanuel Macron, președintele țării, care a propus cu un an înainte o astfel de lege. În celălalt capăt al lumii, Michael Bloomberg, primarul orașului american New York a încercat în 2006 să intezică telefoanele mobile în școli, dar părinții au început să se plângă că nu pot da de copiii lor, iar Bill de Blasio, moștenitorul Bloomberg a ridicat a ridicat această interdicție în 2015 pe motiv că era mai mult folsită în școlile cu detectoare de metal, unde oricum erau copii mai săraci, și nu se aplica în mod egal în tot sistemul de învățământ. Acum, directorii de școli generale din America își pot impune propriile politici privind telefonele mobile, dar majoritatea adoptă soluția conform căreia elevii pot veni cu telefoanele, dar să nu le folosească în timpul orelor și să nu deranjeze pe nimeni cu ele.
Cercetările sunt însă de partea guvernului francez și potrivig unui studiu realizat în 2015 și publicat de către London School of Economics elevii școlilor care au început să interzică folosirea și chiar prezența telefoanelor mobile au avut rezultate cu 6.4% mai bune decât înainte.
Economiștii Philippe Beland și Richard Murphy au declarat pentru BBC: „Am desoperit nu doar că notele elevilor s-au îmbunătățit, dar și că cei mai slabi la învățătură au avut cel mai mult de câștigat.”
Este încă neclar cum va fi aplicată acestă soluție în Franța sau ce rezultate și reacții va stârni, dar nimeni nu pare fericit, nici elevi sau părinții, dar nici măcar profesorii, care sunt îngrijorați că li se va cere să-și controleze copiii de la clasă pentru a verifica dacă au sau nu asupra lor telefoanele.
„Cum îi va verifica școala și cum se vor asigura cei responsabili că telefoanele se întorc fix la proprietari?” a întrebat Gerrd Pommier, președintele Federației Părinților. În New York a fost chiar și o taxă ce le cerea copiilor să dea câte 1$ pe zi pentru păstrarea în siguranță a posesiunilor și lumea se teme că o asfel de afacere s-ar putea porni și în Franța. Ministrul educației a declarat următoarele: „Noi ne lăsam telefoanele în dulap înainte de fiecare ședință și cred că este o măsură ce poate fi aplicată și altor grupuri sociale, inclusiv elevilor.”
Vezi ce țară interzice folosirea telefoanelor mobile în școli
Ministrul educației din Franța, a anunțat că telefoanele mobile vor fi interzise în școlile primare și gimnaziale pe motiv de sănătate.