Aruncarea prea devreme într-o lume competitită este oare ceea ce au nevoie cei mici? Sau și mai bine zis, la ce vârstă sunt copiii pregătiți să facă față realității? Află în continuare cum să fii un părinte extraordinar în această lume care e mereu în continuă schimbare.
Multe dintre lucrurile de care au nevoie copiii sunt contradictorii, dar adulții trebuie să-și protejeze copii în aceeași măsură, până când acesta devine la rândul lui adult și este gata să se desprindă de cuib. Părinții trebuie să le permită celor mici să se joace, dar și să-i învețe cum și când să muncească, trebuie să le transmită tradițiile și să le încurajeze inovațiile, cel puțin asta declară Alison Gopnik, profesor de psihologie la University of California, Berkeley, mamă și bunică.
La ora actulă există un trend ca părinții să controleze absolut fiecare aspect din viața celor mici, dar aceasta nu este cea mai bună soluție pentru viitor, pentur că adulții se pierd în detalii care contează mult prea puțin și este prea greu să găsești un echilibru între ce vor părinții și ce le trebuie copiilor. Creșterea copiilor este o știință inexactă, altfel s-ar pricepe toți, e mai degrabă un proces de încearcă și vezi ce-o ieși, așadar, ar trebui să fii un pic atentă la materialul cu care lucrezi. Ține cont de faptul că mințile tinere sunt construite ca să exploreze, iar cele bătrâne au ajuns să exloateze, dar copilul tău trebuie să fie propria lui variantă nu o copie a ta sau oglinda visurilor tale neîndeplinite.
Copii sub 6 ani - Lasă-i să se joace
Copiii foarte mici n-au nevoie de militărie încă, ei au nevoie să se joace singuri de-a armata, să construiască multe cazemate proprii descoperind pe acest drum diverse materiale și texturi, să își facă prieteni imaginari cu care să aibă serate minunate, dar și amici reali, cu care să împărtășească lucrurile descoperite în cotloanele imaginației. În plus, joaca nu este numai despre jocuri și distracție ci și despre învățarea unor tehnici de supraviețuire în lumea reală a adulților.
Copiii mici sunt de fapt mici cercetători și joaca este modul în care fac ei experimente, pentru că ei nu se concentrează pe reguli ci pe ceea ce le schimbă perspectiva asupra lumii și tocmai de aceea, copiii învață mult mai repede decât noi.
Misiunea ta este să le creezi locul unde să se joace liniștiți, în siguranță, să le dai lucruri interesante cu care să se joace și să te joci cu ei. Îi poți face să învețe și ghidându-le joaca, dându-le sugestii despre cum și ce să facă sau să zică ei sau personajele lor.
Copii peste 6 ani - Învață-i
De îndată ce copiii sunt pregătiți pentru școală, ei au nevoie de echilibru între explorare și practicarea ablităților învățate. Ei trebuie să facă acum tranziția de la copii neștiutori, nevinovați la adulți responsabili, iar aceste lucruri se învață în ani întregi de zile, mai ales abilitățile sociale. Acum este momentul să le arăți cum să facă lucrurile, să-i înveți câte ceva nou, ca să imite și să-i corectezi dacă greșesc.
Copiii sub 6 ani nu se pot concentra prea mult asupra unui singur lucru, nici nu trebuie, ei doar explorează această lume, dar după 6 ani ei își pot controla creierul. Pe măsură ce omul avansează în vârstă, partea prefrontală a creierului îți crește influența asupra restului organismului și copiii ajung să se concentreze mai bine, să absoarbă informația și să învețe, deși odată cu timpl multe dinte conexiuni dispar. Creierul unui preșcolar este extrem de flexibil, dar haotic, apoi la vârsta școlară e devine mai eficient și mai rigid, concentraqt către ceva anume.
Vezi ce te va face un super părinte
Orice părinte se întreabă la un moment dat ce gândește copilul lui și dacă nu înțelegi copiii este greu să le oferi ce le trebui pentru dezvoltarea lor.