Acestea fiind zise, iată cu ce se confruntă un tată singur, care trebuie să-și crească fiica:
1. Comunicarea între sexe și generații
Comunicarea este cheia tuturor problemelor, așa că un tată trebuie să se asigure că știe ce-și dorește fiica lui învățând-o de altfel cum să-și comunice dorințele și problemele, ca ea să se simtă confortabil povestindu-i cu exactitate totul. În acest caz, chiar mai mult decât între mamă și fiică, trebuie să existe o prietenie, în așa fel încât ambii să se simtă confortabil când povestesc diverse lucruri.
2. Mai bine împreună cu altcineva decât singur
Un bărbat poate crede că nu are nevoie de ajutorul altora în a-și crește fiica, dar trebuie măcar să încerce să-i găsească acesteia o figură feminină cu care ea să se poată identifica, dacă viața i se îngreunează. În orice caz, nu fiecare femeie trebuie prezentată în casă, dar dacă prima relație nu merge conform planurilor, întâlnirile amoroase de perspectivă nu trebuie abandonate, deoarece fata oricum își caută un model în viață. În plus, orice copil trebuie înconjurat de dragoste.
3. Prea multă implicare strică totul
Indiferent de relația care se stabilește între cei doi, fiecare persoană are nevoie de intimitatea ei, așa că tații nu trebuie să invadeze camera fetei cu fiecare ocazie pe care o au sau să-i controleze fiecare pas, deoarece astfel reușește doar s-o îndepărteze de el. De exemplu, orice părinte poate organiza acasă o întrevedere de joacă a copiilor și o discuție la cafea a părinților, dar e necesar să-i permită fetii să meargă și singură la diverse evenimente sociale. Tatăl singur trebuie să găsească moduri pe cât de eficiente pe atât de discrete de a-și înveseli fiica, deoarece există zile când o fată va trece prin schimbări hormonale ce-i vor produce tot felul de sentimente, printre care rușine sau frică și va vrea doar să fie singură, închisă în camera ei. În plus, oamenii învață mai bine pe propria piele și trebuie lăsați să experimenteze.
4. Conexiunea și protecția
Este o sarcină foarte dificilă să fii la curent cu ce se întâmplă cu copilul tău și să poți vorbi cu el despre orice oricând, dar oricât de mult s-ar strădui un părinte, la un moment dat tot se va vedea diferența dintre generații. Să fii conectat cu copilul tău nu înseamnă să-l verifici mereu și să-i invadezi spațiul ci să fii acea persoană la care apelează fata atunci când are o problemă și vrea să vorbească cu cineva, deși nu va fi întotdeauna acest caz. Ceea ce ar trebui să facă orice părinte, nu numai un tată singur sau o mamă divorțată este să-și facă timp să ia masa împreună cu copilul și chiar să iasă la o cafea cu el, pentru că aceste experiențe vor fi ținute minte toată viața.
5. Discuțiile sunt întotdeauna mai bune decât ignorarea sau pedepsirea
Pe măsură ce o fată crește, tatăl acesteia va trebui să discute foarte multe lucruri cu ea, pentru a o învăța să distingă între bine și rău și a o apăra de intențiile necurate ale celor din jur. Printre subiectele care vor trebui abordate sunt prima menstruație, protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală, cum să nu fie henofobă sau rasistă, dar și cum să se apare împotriva bătăușilor și a glumelor proaste. Mediul propice pentru astfel de discuții nu este însă întotdeauna dormitorul sau sufrageria propriei case ci o terasă liniștită sau chiar o ieșire la cină înainte de un film la cinema. Chiar dacă la început se va strâmba la auzul acestor subiecte, o fată trebuie să învețe aceste lucruri din sursă sigură, iar dacă n-a fost să fie mama ei alături de ea, atunci tatăl este cel puțin la fel de bun în astfel de cazuri.
5 provocări pe care le are de înfruntat un tată singur
Este greu și în familie să crești un copil, dar ca tată de fată să o educi singur e cu adevărat o provocare, deoarece trebuie să faci sacrificii și să te documentezi despre lucruri pe care altfel nici nu le-ai fi știut dacă n-ai juca un dublu rol, acela de mamă și tată într-o singură persoană.