Usturoiul încolțit este de fapt mai valoros decât cel simplu, deoarece partea aceea verde deschis este plină de antioxidanți precum alicină și disulfat de allil, iar mâncatul lor îți va aduce multe beneficii pentru sănătate.
1. Previne îmbătrânirea prematură
Antioxidanții din usturoi luptă eficient împotriva radicalilor liberi din organism și astfel previn îmbătânirea prematură și ridurile.
2. Previne cancerul
Această legumă este foarte bogată în minerale, vitamine și alți nutrienți deci combate efectele nocive ale radicalilor liberi. Partea proaspăt crescută pe lângă cățelul de usturoi stimulează producerea de fitochimicale, care protejează împotriva dezvoltării celulelor maligne. În plus, stopează activitatea carcinogenelor și antioxidanții previn astfel cancerul.
3. Toxiinfecția alimentară
Antioxidanții luptă și cu infecțiile fungice, deci previn toxiinfecțiile alimentare. Printre altele, ajută și la relaxarea crampelor musculare și la tratarea diareei.
4. Previne infarctul
Usturoiul este bogat într-un compus antifungic numit ajoene, care previne înfundarea arterelor și le readuce la dimensiunea normală. În plus, este foarte bogat și în fitochimicale. care ajută la buna circulație a sângelui și astfel previne infarctul.
5. Bolile de inimă
Fitochimicalele din usturoi inhiba activitatea carcinogenelor (substanțe care favorizează apariția cancerului) și susțin funcțiile enzimelor, drept pentru care previn formarea cheagurilor de sânge, care duc la diverse boli de inimă.
6. Îmbunătățește sistemul imunitar
Datorită antioxidanților, usturoiul încolțit întărește sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor și a răcelilor.
Dacă vrei să stimulezi încolțirea usturoiului tot ceea ce trebuie să faci este să-l lași undeva la aer și eventual să înțepi căpățâna de usturoi necurățată cu o scobitoare, apoi să umpli o cană cu apă, pe care s-o lași alături.