Pacienții pe patul de moarte au nevoie neapărat de pace, atât în minte cât și în inimă și tocmai de aceea sunt dispuși, de cele mai multe ori, să ierte pe toată lumea. Când viața se sfârșește nu mai ai energie să ții de regrete și ranchiună legate de evenimente petrecute cu mulți ani în urmă, de aceea muribunzii își doresc mai mult decât oricând să scape de povara trecutului, pentru a putea intra în următoarea fază a călătoriei lor.
Cu toate acestea, iertarea nu trebuie să aștepte ultimele clipe, deoarece nimeni nu știe de fapt când va veni momentul final. De fapt, dacă reușești să-i ierți din timp pe cei ce ți-au greșit, vei beneficia mai devreme de acel sentiment de eliberare a amintirilor negative și umplerea cu sentimente pozitive. Acest lucru este susținut și de știință, care a demonstrat că iertarea are beneficii fizice și psihice.
Beneficiile iertării
Studiile efectuate în cadrul Fetzer Institute în colaborare cu Greater Good Science Center au arătat faptul că practicarea iertării scade tensiunea, sporește energia, îmbunătățește imunitatea și somnul. În plus, iertarea are și beneficii emoționale precum scăderea stresului, îmbunătățirea stimei de sine, diminuarea depresiei și anxietății și îmbunătățirea relațiilor.
De asemenea, mai există și beneficii spirituale, deoarece atunci când ții supărare, îți împiedici viața să continue și energia vitală să scape de amintirile neplăcute, ceea ce te umple constant de durere. Pentru a putea înainta în viață, ai nevoie pur și simplu să lași trecutul în urmă.
De ce este dificilă iertarea
Este dificil să te vindeci după ce cineva ți-a trădat încrederea, deoarece creierul este programat în așa fel să rețină evenimentele negative, ca semn de protecție, iar egoul nu-ți permite să lași pe cineva să scape nepedepsit. Iertarea este greu de obținut sau de dat, dar nu imposibil.
Cum să exersezi iertarea
Iertarea necesită implicare și efort zilnic, pentru a te elibera de resentimente. Pentru a reuși, învață că și restul lumii suferă. Nu trebuie să-ți mai pese ce zic sau fac alții și în fiecare zi ar fi bine să eliberezi o parte din sentimentele negative pe care le înmagazinezi, ca să nu mai pierzi nici un moment din viață.
Vezi de ce trebuie să ierți înainte să regreți
Medicii lucrează de multe ori cu pacienți în stadiu terminal și au ocazia să le asculte poveștile de viață și regretele de la sfârșit. În acest sens, Dr. Karen Wyatt îți împărtășește faptul că aproape toți cei cu care a discutat s-a luptat cu iertarea păcatelor celorlalți, lucru pe care ea și-a bazat cea mai recentă carte, „7 Lessons for Living from the Dying”.