Autorul unui nou articol declară că abilitatea creierului de a înțelege anumite lucruri nu poate fi studiată pe deplin prin experimente ușoare cu sarcini normale, pentru că acestea nu arată ce anume face creierul să fie special. Articolul sugerează că activitatea cerebrală funcționează pe baza unor unde nonlineare, care trec printre neuronii ce formează modelul lumii exterioare. Modelul este format pe baza evoluției și rafinat cu ajutorul educației pentru a face mai ușoară luarea deciziilor în situații limită. Acest articol a apărut în revista Neuron.
Xaq Pitkow, asistent universitar de neuroștiințe și co-director la Center for Neuroscience and Artificial Intelligence de la Baylor University, dar și profesor de electronică și inginerie la Rice University, declară că: „evoluția ne-a dat un model mai apropiat de realitatea lumii încojurătoare. Se știe de mai multe decenii că rețelele neurologice sunt imense și necesită extrem de mult timp pentru formarea lor și mai ales înțelegerea lor”. Acesta a mai adăugat faptul că „atâta timp cât avem un model mai specific al realității și nu unul general, din care nu se poate înțelege mai nimic, ci un model mai limitat, înțelegerea celor din jur va fi mai bună, dar dacă imaginea mentală nu corespunde cu realitatea, atunci apar problemele psihice.”
Cercetătorii sunt de părere că experimentele simple, în care participanții la studiu au de ales între doar două variante, vor genera concluzii simple și rezultate parțiale. Înainte de a avea acces la mai multe date, neurocercetătorii au apelat la studii de o dificultate scăzută, pentur a înțelege procesele de bază, dar pentru a avansa este nevoie de ceva mai mult. Sarcinile ar trebui să fie mai complexe pentru a simula mai bine condițiile de lucru ale creierului. În acest sens, neuronii sunt sensibili și reacționează la orice stimul exterior, precum mișcarea unui obiect, iar direcția în care se îndreaptă acum cercetările este spre a înțelege relațiile dintre acești neuroni și nu doar cum funcționează fiecare în parte.
Noile cercetări au impact asupra inteligenței artificiale, care s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme, dar care încă întâmpină anumite dificultăți până la a fi de folos omului de rând. Creierul uman și-a format un model mult mai adecvat despre lume și acum poate să înțeleagă mai multe din mai puține informații, tocmai de aceea, studiile în această direcție au fost susținute de mai multe fundații, precum: The McNair Foundation, The National Science Foundation, Britton Sanderford, The Intelligence Advance Research Projects Activity prin Departmentul Interior/Interior Business Center și The Simons Collaboration asupra Global Brain, plus National Institutes of Health din SUA.
Ce îi face diferiţi pe cei care iau MEREU cele mai bune decizii
Pentru a înțelege mai bine complexitatea creierului uman, cercetătorii vor trebui să mai facă anumite experimente care să simuleze situații din lumea reală.