Concluziile cercetării menționate sunt că stresul se simte cel mai accentuat în următoarele zone:
1. Gât și umeri
Stresul duce la tensiune musculară în gât și umeri, deoarece când suntem stresați ridicăm inconștient umerii și această poziție strânge mușchii din zonele respective, ceea ce pe termen lung duce la dureri acute.
2. Cap
Când ne stresăm, ne doare adesea capul, deoarece organismul eliberează anumite chimicale ce afectează sistemul nervos și vasele de sânge din creier.
3. Stomac
Stomacul răspunde foarte repede la starea mentală și stresul are un impact major asupra intestinelor, iar cercetătorii cred că se schimbă inclusiv microflora. În plus, stresul face ca organismul să producă mai mult acid gastric, ceea ce duce la arsuri gastrice iritante.
4. Mijloc
Oamenii de știință consideră cel mai adesea că durerile de spate sunt imaginare, dar când suntem supuși stresului prelungit avem tendința să ne schimbăm rutina, comportamentul, felul în care dormim, cum stăm pe scaun, iar aceste schimbări influențează starea mușchilor din jurul coloanei vertebrale. Când aceștia se strâng, apare și durerea de mijoc.
5. Fălci
Dacă îți încleștezi dinții, există mari șanse să fii prea stresată. Mușchiul principal care se află în fălci ajunge să fie tensionat de la prea mult stres și forțează bărbia să se miște înainte-înapoi, iar de aceea dinții par încleștați și scârțâie.
6. Piele
Organismul eliberează hormonii stresului, care fac pielea să fie foarte sensibilă, iar acești hormoni activează glandele de pe piele, care încep să producă mai mult ulei, ce blochează porii și duce la apariția acneei și a iritațiilor.
7. Pancreas
Când suferim de stres cronic, pancreasul produce mai multă insulină, care influențează în mod negativ activitatea arterelor, ceea ce duce la acumularea kilogramelor în plus și risc crescut de diabet.
8. Încheieturi, oase și mușchi
Durerile de oase, încheieturi și mușchi sunt în strânsă legătură cu stresul. De asemenea, studiile au demonstrat că depresia are legătură cu durerile fizice și doctorii au început să trateze mai serios această problemă. În acest caz nu este întotdeauna nevoie de medicamente, cât de cineva care să te asculte și să-ți fie alături.
9. Inimă
Stresul emoțional crește tensiunea și atacă inima. Stresul pe termen lung modifică ritmul cardiac și se poate ajunge chiar la un infarct sau atac cerebral.
10. Sistemul imunitar
Sistemul imunitar ajută organismul să reziste în fața virușilor, a bacteriilor și alte probleme care sunt agravate atunci când suntem stresați. Când suntem stresați, organismul eliberează chimicale ce suprimă sistemul imunitar și diminuează limfocitele din sânge, iar acest lucru ne face vulnerabili, deci când suntem stresați ne îmbolnăvim mai ușor.
Vezi unde este înmagazinat tot stresul zilnic
Stresul are un impact major asupra sănătății, iar cercetătorii consideră că acesta se acumulează în anumite zone pe care le tratăm greșit cu diverse medicamente, în condițiile în care cauza este una de natură psihologică.