Lângă orașul francez Narbonne, se află Gruissan, la malul Mării Mediterane, zonă plină de lacuri ce produc sare roz cristalină.
Gruissan este localizat în Occitane, zona franceză situată între Provence și Catalunia, cunoscută în trecut și ca Languedoc-Roussillon sau Pirineii medii. Aceasta este regiunea franceză care produce cel mai mult vin, responsabilă de 5% din rezerva mondială, dar deși viticultura este predominantă, vizitatorii au ocazia rară să guste cea mai bună sare din lume direct de la sursă, deoarece sursa „florilor de sare” se află chiar aici.
Gruissan este un străvechi sat localizat pe o insulă înconjurată de mlaștini transformate pe cale industrială în cariere de sare. Aceste câmpuri sunt surprinzător de roz datorită algelor iubitoare de sare, dunaliella salina, care cresc pe fundul apei și se evaporă în soarele și vântul Mediteranei, lăsând în urma lor o mare de sare îngrijită de agricultori. O parte din sarea produsă aici se transformă în cea mai fină sare disponibilă pe piață.
„Fleur de sel” („Flori de Sare”) este un nume potrivit pentru aceste delicate și perfecte cristale, care plutesc la suprafața apei și sunt culese în fiecare vară de către experți prin metode tradiționale, folosind doar o lopată. Această sare este foarte hidratantă și are o aromă subtilă de ocean, care se topește treptat pe limbă. Ea se găsește de-a lungul Mediteranei, în Occitane, Provence și pe coasta Atlanticului. Deoarece este formată prin acțiunea soarelui și a vântului, alături de compoziția de alge formează un produs 100% natural, care respectă mediul înconjurător.
„Folosesc sare de Gruissan pentru că încerc pe cât posibilul să lucrez cu producători locali. Adaug Flori de Sare fix înainte să trimit mâncarea clienților, deoarece se dizolvă foarte repede și îmbogățește gustul” declară Philippe Deschamps, renumitul bucătar decorat cu stele Michelin, de la Le Restaurant Bernard Rigaudis.
Interesul pentru obiceiurile străvechi asigură continuitatea tradițiilor și economiei înfloritoare aflate la baza Imperiului Roman, dar există un echilibru între ritual și modernitate. Cu toate acestea, deși florile de sare sunt cultivate după metode tradiționale, mecanismele moderne sunt utilizate pentru obținerea altor tipuri de sare din regiune.
„Culturile de sare din teritoiul Narbonne datează din vremea Imperiului Roman” spune și Steve Hocine, directorul companiei Le Salin de Gruissan, supraveghetorul producției de sare din zonă și responsabil de educarea populației.
Cristalele mai mari, care sunt la fundul apei se numesc „gros sel” și sunt preparate prin amestecul de ierburi locale, piper și vin Languedoc, apoi sunt vândute, de cele mai multe ori, pentru a fi folosite în bucătărie. De asemenea, mai există o sare lichidă, care se numește sugestiv Elixsel și conține urme de elemente minerale cu mai puțin sodiu. Toate produsele saline din Gruissan sunt de vânzare și online alături de o vastă colecție de vinuri locale și alte delicatese.
Turiștii pot rezerva o masă la unul dintre restaurantele din Gruissane, care are și priveliște către câmpurile de sare și pot degusta peștele în cherhanale sau carnea pusă la păstrare cu cristale de sare și chiar înghețată din lapte de capră cu Flori de Sare, dar cele mai apreciate preparate sunt scoicile crescute special în mlaștinile saline de pe lângă Mediterană. Toate preparatele sunt servite în mici caserole sau cutii de lemn și mâncate cu lingurițe minuscule, delicate.
În fiecare vară, cultura este sărbătorită prin piese de teatru tradiționale, festivaluri și serate muzicale.
Vezi unde poți găsi cea mai bună sare din lume
Cultura de sare din Narbonne datează de pe vremea Imperiului Roman și este cizelată de lumina solară și puterea vântului. Lacurile roz din această regiune franceză viticolă produc cea mai bună sare din lume.