Iată 10 produse pe care poți să le consumi oricând, indiferent de data expirării trecută pe ambalaj, cu condiția să nu fie vizibil alterate din cauza depozitării necorespunzătoare.
1. Orez
Cea mai bună temperatură la care să păstrezi orezul este 4.5 grade sau mai jos și este mai bine să-l ții în recipiente de plastic special concepute pentru alimente (PETE) sau în borcane de sticlă. După cum arată un studiu recent, în aceste condiții, orezul poate fi păstrat până la 30 de ani și nu-și va pierde aroma sau valorile nutriționale.
2. Lapte praf
Laptele praf este procesat la standarde speciale și poate fi păstrat foarte mult timp fără să-și piardă calitățile, atât timp cât este depozitat într-un container ferit de razele solare și bine sigilat.
3. Sos de soia
Sosul de soia poate fi păstrat în siguranță până la 3 ani de zile, chiar dacă recipientul a fost desigilat și cu mult mai mult dacă este încă nou, dar depinde de condițiile de păstrare și de tipul sosului, de cum a fost el procesat și de calitatea lui. De exemplu, un sos de soia calitativ poate fi făcut doar prin fermentație, proces care durează de la câteva luni până la doi ani. Doar acest tip de sos de soia durează mai mult de 3 ani. Tocmai de aceea, ar trebui să fii atentă la anumite branduri care folosesc chimicale pentru a grăbi procesul de fermentație.
4. Siropul de arțar
Potrivit Massachusetts Maple Producers Association o sticlă nedeschisă rezistă la infinit și chiar dacă ai desigilat-o, o poți folosi mai mulți ani dacă o ții la frigider.
5. Boabe de fasole uscată
Cercetătorii de la Brigham Young University au descoperit că după 30 de ani boabele de fasole uscată și-au modificat aspectul, adică s-au decolorat, dar în caz de urgențe pot fi folosite în continuare.
6. Sare
Sarea este de fapt un mineral, nu un produs, de aceea este imposibil să se strice (cel puțin dacă nu este invadată de gândaci). În schimb, mineralele absorb apă și de-a lungul timpului se transformă în pietre, dar sarea rămâne sare indiferent de forma ei. Cu toate acestea, sarea iodată rezistă doar un an, pentru că se evaporă iodul și calitatea ei se diminuează, dar poate fi folosită în continuare pe post de sare de masă.
7. Băuturile spirtoase
Băuturile alcoolice tari, precum vodcă, whiskey, rom și cogniac nu au dată de expirare, dar este important să le depozitezi într-un loc umbrit și rece, în ambalajul original, bine închis, ca să nu se evapore alcoolul.
8. Oțet
Oțetul alb este un alt produs fără dată de expirare, atâta timp cât este păstrat corespunzător. Dacă vrei să păstrezi oțet pentru mai mult timp, cea mai bună metodă este să îl ții în sticla lui, într-un loc întunecat, departe de sursele de căldură.
9. Zahăr
Ca și sarea, zahărul rezistă pe termen nelimitat, mai ales dacă este păstrat într-un recipient sigilat, ferit de aer. Chiar și dacă el absoarbe umezeala din aer și se solidifică, totuși, nu își pierde calitatea. Pot fi păstrate pe termen lung inclusiv zahărul pudră și cel brun.
10. Mierea
Mierea este un aliment cu adevărat unic, ce poate rezista pentru totdeauna, datorită substanţelor ce fac extrem de dificilă absorbția bacteriilor. În plus, dacă cumperi borcane sigilate poți fi sigură că nu se va strica, deoarece nu intră în contact direct cu apa sau aerul. În timp ce explorau piramidele, arheologii au descoperit recipiente cu miere datate cu 2000-3000 de ani în urmă și care era încă în stare perfectă pentru consum, iar în Georgia s-a găsit miere veche de 5500 de ani.
10 produse alimentare care nu au termen de garanție
Să mănânci produse expirate este riscant, dar există anumite alimente în privința cărora poți sta liniștită chiar și după mai mulți ani.