Cu toate acestea, un pericol pe care foarte putine femei il iau in calcul este cel al instalarii infertilitatii din cauza chisturilor ovariene.
Intalnite la aproximativ 5% dintre femei, chisturile ovariene sunt o veste ingrijoratoare pentru orice femeie. Astfel, apar intrebari precum: afecteaza chisturile ovariene fertilitatea? Daca da, cum? In majoritatea cazurilor, prezenta chisturilor ovariene nu afecteaza capacitatea de procreere.
Sex in timpul menstruatiei? Iata ce trebuie sa stii
Desi un efect major al acestora este faptul ca pot perturba ovulatia si provoca fertilitate scazuta, este important sa stii ca aparitia lor nu reprezinta o cauza exclusiva a infertilitatii, intrucat in majoritatea cazurilor depinde de tipul de chisturi care au aparut, de dimensiune si de numarul lor.
In schimb, in cazul sindromului ovarelor polichistice (SOP) se poate vorbi despre probleme in obtinerea unei sarcini, deoarece acesta afecteaza ovulatia si reprezinta un factor de risc pentru fertilitate. Ce trebuie sa retii este ca aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat in viata un chist ovarian.
Sursa aparitiei chisturilor ovariene si impactul asupra fertilitatii
"In majoritatea situatiilor, chisturile care se dezvolta la nivelul ovarelor sunt chisturi functionale, asimptomatice, ceea ce inseamna ca nu prezinta pericol si vor disparea in cateva luni. Acestea apar in timpul unui ciclu menstrual normal si nu afecteaza fertilitatea. Chisturile ovariene pot aparea si in cazul in care ovarele functioneaza normal la femeile sanatoase.
Un alt tip de chist este chistul dermoid, care contine o varietate de tesuturi ca par tesut epitelial, sebum insa acesta apare destul de rar. Este important sa stiti faptul ca, atat timp cat aceste chisturi patologice nu capata dimensiuni mari, nu prezinta risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesita o minima interventie chirurgicala,insa nu conduc la infertilitate", a explicat dr. Irina Oproiu, medic ginecolog in cadrul Gynera Fertility Center.
Romancele recunosc: O viata sexuala implinita este esentiala
Pe de alta parte, exista doua afectiuni ale ovarelor care duc la aparitia unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilitatii: sindromul ovarelor polichistice si endometrioza. Aceste doua tipuri de chist ovarian scad semnificativ sansele unei femei de a concepe un copil.
Ce este sindromul ovarelor polichistice (SOP) si cum afecteaza fertilitatea
"Sindromul ovarelor polichistice (SOP) are ca manifestare ciclcuri menstruale neregulate si anovulatorii si consta in evidentierea ecografica a peste 12 microchiste pe fiecare dintre cele 2 ovare. Aceasta conditie medicala poate duce la marirea ovarelor, iar daca este lasata netratata, duce la infertilitate", subliniaza dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrica-ginecologie.
Cancerul ovarian: Invata sa recunosti cele mai frecvente simptome
De ce se intampla acest lucru? In cazul femeilor cu SOP, exista un dezechilibru hormonal care nu permite ca ovocitul sa ajunga la maturitate. Foliculii cresc, dar insuficient si ovulatia nu are loc. In schimb, unii raman depozitati sub forma chisturilor, iar progesteronul nu mai este produs.
In absenta acestui hormon, ciclul menstrual este dereglat, deci conceperea unui copil devine imposibila. Mai mult decat atat, femeile cu SOP au o rata mai mare de avort sau nastere prematura a fatului.
Endometrioza
Endometrioza este definita prin prezenta de tesut endometrial glandular si stromal in afara cavitatii uterine. Localizate la nivelul ovarului, chisturile endometriozice pot impiedica ovulatia. De asemenea, aceasta afectiune poate declansa infertilitatea prin depunerile de tesut endometrial la nivel tubar, fapt ce poate periclita functionarea trompei uterine.
Tratamentul infertilitatii asociat endometriozei moderate poate include contraceptive orale, insa de cele mai multe ori se apeleaza la tratament chirurgical. Un alt risc il reprezinta si faptul ca rata de recurenta a bolii este de 40%, in ciuda tratamentului care indeparteaza durerea.
In cazul in care simti dureri abdominale sau ai dereglari menstruale, recomandarea specialistilor este sa mergi la un consult ginecologic pentru o evaluare amanuntita a functionalitatii ovarelor si a nivelului de hormoni sexuali.
De asemenea, pot fi necesare anumite analize de sange pentru depistarea eventualelor infectii care influenteaza fertilitatea. De asemenea, este foarte important ca stilul de viata sanatos sa sprijine tratamentul medicamentos.
Nu toate femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza vor avea probleme in a ramane insarcinate, deoarece starea de fertilitate depinde foarte mult si de severitatea afectiunii. In conditiile in care lista simptomelor posibile este foarte larga, trebuie tinut cont ca fiecare caz in parte poate avea particularitatile lui.
Citeste si: Durerile de spate la femei: Cele mai frecvente cauze si simptome