1.Ceaiul alb este extrem de rar si de aceea acesta este rezervat numai ocaziilor speciale. Este pregatit din muguri sau frunze tinere pe care se disting mici perisori albi. Planta de Ceai alb sufera de-a lungul pregatirii un proces de ofilire si de usoara fermentatie. Ceaiul este intins pe o plasa, iar aerul cald indeparteaza umezeala in mod uniform. Scopul ofilirii este acela de a reduce umezeala din frunza. Dupa trecerea acestei perioade frunza este moale si pliabila. Ceaiul obtinut din aceste plante ofilite este limpede, iar gustul sau putin mai pronuntat decat la celelalte tipuri de ceai.
2. Potrit unui studiu realizat de specialistii de la Kingston University ceaiul alb reduce riscul de cancer, artrita reumatoida si incetineste procesul de imbatranire, datorita continutului bogat in antioxidanti si a potentialului de prevenire a procesului degenerativ la nivel celular. Anumite substante din acest ceai protejeaza structurile proteice ale pielii, in special elastina si colagenul, raspunzatoare cu mentinerea elasticitatatii naturale a tesuturilor. Ceaiul alb inhiba activitatea unor enzime din organism care distrug treptat elastina si colagenul, prevenind astfel aparitia ridurilor,iar in tip ajuta la prevenirea artritei rematoida.
3.Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Frunzele de ceai verde au mai putina cofeina decat alte tipuri de ceai si de aceea este unii specialisti considera ca acesta este mai sanatos. Ceaiurile verzi au o aroma extrem de delicata, iar gustul lui poate fi fi parfumat cu petale de iasomie, fiind extrem de apreciat de catre europeni si asiatici.
Afla tot ce trebuie sa stii despre ceremonia ceaiului din articolul:
Rafineaza-ti gusturile: Savureaza arta dintr-o ceasca de ceai!
Cunoaste: 20 de motive pentru a bea zilnic ceai verde
Consumat regulat ajuta la arderea caloriilor si te poate ajuta sa scapi de klogramele in plus redandu-ti silueta visata.Totodata, ceaiul ajuta la bunastarea generala a organismului, fiind cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva bacteriilor si infectiilor din oragnism. Doua cani de ceai verde pe zi ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL si imbunatateste sistemul cardiovascular, scrie chinesefood.about.com.
5. Ceaiul oolong. Acest ceai este cunoscut si sub denumirea de ceai bleu-verde sau Wulong . Deosebit de apreciate de chinezii bogati pentru faptul ca sunt mai parfumate, mai dulci, mai putin bogate in teina decat celelalte tipuri de ceai cu exceptia ceaiului alb, ceaiul oolong se numara printre preferatele europenilor.
6. Termenul "oolong" inseamna in chineza "dragonul negru" sau "sarpele negru", iar una dinstre legendele care vorbesc despre aceste ceaiuri se spune ca numele acestuia vine de la faptul ca frunzele arata ca mici dragoni negri care merg cand torni apa fiarta peste ele. Originea acestui tip de ceai este in zona subtropicala a muntilor Anxi, in sud-estul Chinei. In cazul ceaiului oolong, oxidarea este oprita dupa aproximativ trei zile dupa culegere si este procesat ca si ceaiul verde. Exista mai multe metode de obtinere a acestui tip de ceai, una dintre acestea fiind agitarea frunzele in cosuri. Marginile frunzelor fermenteaza si se inrosesc in timp ce centrul lor ramane verde.
Afla tot ce trebuie sa stii despre ceremonia ceaiului din articolul:
Rafineaza-ti gusturile: Savureaza arta dintr-o ceasca de ceai!
Cunoaste: 20 de motive pentru a bea zilnic ceai verde
7. Ceaiul Oolong este eficient in curele de slabire, reintinereste pielea, ajuta la o metabolizare mai rapida si la pierderea mai usoara a kilogramelor. Datorita continutului de fluoruri ceaiul previne aparitia cariilor. Polifenolii din ceai prezinta proprietati impotriva placii dentare si astfel ceaiul poate lupta impotriva bacteriilor din cavitatea bucala. Contine printre cele mai ridicate concentratii de antioxidanti si minerale care s-au dovedit benefice pentru organism.
Ceaiul Oolong a scazut aparitia mai multor tipuri de cancer, cu o scadere semnificativa a cancerelor de tract digestiv si urinar, potrivit unui studiu al Institutului National de Cercetare a Cancerului din Tokyo.
8.Ceaiul negru este cel mai popular ceai din lume. Este ceaiul cel mai folosit in prepararea ceaiului cu gheaja (Ice Tea) si a ceaiului englezesc (English Tea). Pentru producerea acestui tip de ceai, frunzele sunt lasate sa se oxideze natural pana la patru saptamani.
9. Ceaiul negru este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, pentru beneficiile sale in ceea ce priveste frumusetea si pentru gustul deosebit. Recomandat indeosebi pe perioada iernii, ceaiul negru imbunatateste rezistenta la frig si ajuta corpul sa isi pastreze resursele de energie.
Frunzele din care este facut ceaiul negru (Camellia sinensis) contin ingrediente precum catechine, polifenoli si flavonoizi care influenteaza neurotransmitatorii din creier, importanti in combaterea stresului. Totodata, ceaiul negru are un continut bogat de aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. Cantitatea mare de cafeina, teobromina sau teofilina pe care o are ceaiul negru face ca acesta sa aiba un efect revigorant asupra sistemului nervos.
10. Planta Camelia sinensis din care se face ceaiul se cultiva cu precadere in China, India, Banglades, Pakistan, Iran, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Japonia, Indonezia, Nepal, Australia, Argentina si Kenya.
Afla tot ce trebuie sa stii despre ceremonia ceaiului din articolul:
Rafineaza-ti gusturile: Savureaza arta dintr-o ceasca de ceai!