Ca proaspata mamica stii si simti ce nevoi are micutul tau. Trebuie sa ai incredere in instinctele tale pentru ca te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru sanatatea bebelusului tau. Cu toate acestea, stim cat de mult pretuiesti sfaturile asa ca, ne-am gandit sa iti impartasim 10 reguli de aur pentru sanatatea nou nascutului care sa te ajute.
1. Alimentatia
Este bine ca, pana la varsta de 2 luni, in alimentatia micutului sa nu se introduca alte alimente in afara de lapte si ceai. Nu uita ca biberoanele se sterilizeaza periodic, inclusiv tetina pentru ca cel mic este foarte sensibil la microbi.
2. Durata mesei
Ai mare grija ca o masa trebuie sa dureze intre jumatate de ora si 40 de minute. Pana la o luna micutul tau nu trebuie sa adoarma inainte sa se fi saturat. Perioada de masa nu trebuie sa fie una serioasa, asa ca vorbeste-i, canta-i, sau chiar gadila-i piciorusele daca vezi ca da semne de somnolenta.
3. Hrana solida - in doze mici
In general, ca mamica, esti foarte grijulie si tinzi sa compari portiile tale de mancare cu cele ale micutului. Risti astfel sa ajungi la concluzia pripita ca cel mic trebuie sa pape, inca de la primele incercari, macar doua – trei linguri de hrana. Introdu alimentele solide in doze mici. O lingurita de legume fierte si pasate este suficient. Prichindelul nu trebuie suprasolicitat sau indopat.
7 sfaturi pentru o intarcare de nota 10
Citeste si:
Tu si copilul tau intr-o zi ploioasa
A venit toamna! Cum iti imbraci prichindelul la gradinita?
Solutii impotriva lipsei de organizare a prichindelului tau
4. Alimentele noi
Mare atentie cand incerci sa introduci in alimentatia prichindelului alimente noi. Da-i ocazia micutului sa se acomodeze cu fiecare in parte. Odata ce a acceptat preparatul nou, asteapta alte cateva zile pana sa incerci sa vezi daca ii place si altceva.
Diversificarea. Cum? Dar, mai ales, cand?
5. Temperatura din camera
Micutul tau este foarte sensibil acum. Temperatura optima din camera sa este de 22-23 grade Celsius. Nu uita sa o aerisesti regulat, dar, ai grija, cat timp geamul este deschis sa iti duci prichindelul in alta incapere, sa nu raceasca.
6 greseli majore in privinta somnului copiilor
6. Baita
Te pregatesti de primele baite ale mezinului familiei? Atunci trebuie sa stii ca, atunci cand ii faci baita, temperatura optima este de aproximativ 24-25 grade. De asemenea, evita sa iti "pupacesti" prichindelul pe fata, manute sau picioare, deoarce are pielea foarte sensibila si se poate irita usor.
6 sfaturi pentru o baie ca-n povesti
7. Igiena hainutelor
Toate hainutele bebelusului trebuie spalate foarte bine si clatite. Foloseste doar detergenti nealergici, chiar si pentru imbracamintea noua. Cel mai bine este sa folosesti produsele speciale pentru bebelusi.
Orarul alimentarii corecte 0-4 luni. Ce papa? Cum papa?
Citeste si:
8 greseli de disciplina pe care le fac parintii
8. Atentie la microbi, alergii
In primele zile de viata ale micutului tau este bine sa eviti sa primesti musafiri in casa, sau, cel putin, in camera prichindelului. In cazul in care alegi totusi sa ai vizitatori, este indicat ca nou nascutul sa nu stea mai mult de 5 minute cu strainii. Micutul nu are inca un sistem imunitar bine dezvoltat.
Sa fie vreo alergie? Ce ma fac?
9. Somnul
Somnul este foarte important pentru micutul tau. Daca sugarul se odihneste pe tot parcursul noptii va avea o buna dezvoltare fizica si psihica, pentru ca somnul este cheia succesului in cresterea copilului.
Ai grija sa nu ii fie somnul interupt si micutul tau va fi un bebelus sanatos, vioi si tare vesel in timpul zilei.
In primele luni de viata, somnul de zi si cel de noapte este la fel de important pentru bebelus. Spre 8-9 luni, somnicul de peste zi va trebui limitat la doar doua reprize scurte.
10. Mangaie-l si alinta-l
Cu siguranta ai observat ca prichindelului ii place sa fie mangaiat, leganat sau alintat. Pentru o dezvoltare emotionala si psihica adecvata vorbeste mult cu micutul tau. Chiar daca momentan nu puteti sa discutati in adevaratul sens al cuvantului, vei vedea ca va incerca sa tina pasul si va ganguri voios impreuna cu tine.
Ajuta-ti micutul sa vorbeasca mai bine
Citeste si:
Solutii impotriva lipsei de organizare a prichindelului tau