Este ușor să respecți mediul înconjurător dacă înțelegi cum funcționează totul, dar unele persoane încearcă să-și facă viața mai „curată” interpretând greșit anumite fapte și opinii, așa că află mai jos câteva detalii interesante ascunse în spatele anumitor „adevăruri” ecologice.
1. Lumea crede că dacă renunță la carne își reduce amprenta de carbon
Deși este adevărat că producția de carne lasă o amprentă de carbon mai mare decât cea de fructe și legume, iar vegetarienii au un impact pozitiv asupra ecologiei, chiar și unele produse lactate sunt cu adevărat nocive din acest punct de vedere. Deci dacă nu consumi carne, dar cumperi produse lactate, este aproape același lucru. În schimb, cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru a proteja planeta este să devii vegan.
2. Se crede eronat că e dăunător să fierbi apă prea des
Amprenta de carbon pe care o lași depinde de timpul în care fierbi apa, dar și de ce fel de ibric folosești. De exemplu, fierbătoarele electrice încălzesc mai repede apa, dar electricitatea produce de 3 ori mai multe gaze de seră, deci până la urmă, cel mai bine este să folosești un ibric de fier, cu capac, pe aragaz cu gaz.
3. Folosirea detergenților normali nu este neapărat mai dăunătoare
Deși detergenții ecologici conțin substanțe biodegradabile, non-toxice, din plante, care înlocuiesc substanțele chimice, de fapt, apa clocotită care trebuie utilizată are un impact mai mare asupra climei. Dacă găsești un detergent ecologic ce poate fi folosit la temperaturi scăzute, atunci este în regulă, dar altfel e mai bine să alegi unul obișnuit în loc să trebuiască să crești temperatura apei.
4. Cumpărăturile de la comercianții locali nu sunt cele care protejează mediul
Importurile și exporturile au un mare impact asupra mediului înconjurător, deoarece camioanele emit gaze de eșapament și cu cât mai lung este drumul cu atât este mai dăunător pentru mediu. Însă din păcate, „local” nu înseamnă automat „mai bun”, iar calitatea și valoarea ecologică depind de regiune. De exemplu, cercetările au demonstrat că florile importate din țările calde lasă o amprentă de carbon mai mică decât cele aduse mai de-aproape, cum ar fi din serele olandeze. Durata transportului contează, dar nu este singurul element de care trebuie să ții cont.
5. Scutecele refolosibile și salvarea planetei
Magazinele sunt pline de scutece de unică folosință și majoritatea oamenilor consideră că acesta este un lucru rău, dar în urma cercetărilor s-a descoperit că scutecele refolosibile, adică cele din materiale textile, fac mai mult rău în ceea ce privește încălzirea globală, deoarece trebuie spălate la temperaturi înalte, uscate și călcate, de aceea este recomandată folosirea celor de unică folosință sau măcar renunțarea la uscătoarele de rufe și programele de uscare de la mașinile de spălat.
6. Majoritatea produselor devin altceva după reciclare
O simplă sticlă de platic nu este alcătuită doar din acest material, motiv pentru care nu poate fi reciclată în același tip de produs. Când este topită, ea are și eticheta din hârtie lipită pe ea cu lipici, iar după aceea e transformată în produse mai ieftine. Până la urmă tot este nevoie de materiale noi și naturale pentru a produce alte lucruri.
7. Credem că panourile solare sunt soluția pentru criza de energie
Într-adevăr, energia solară este deocamdată cea mai ecologică sursă, deoarece se regenerează, dar ea are efecte nocive asupra florei și faunei. Păsările sunt arse de vii când se apropie prea mult de panourile solare, iar plantele se ofilesc de la prea multă căldură directă și substanțele chimice pe care le emană panourile. În plus, producția de panouri solare lasă o imensă amprentă de carbon.
8. Încălzirea globală nu duce la sfârșitul iernii
Unii oameni consideră că dacă văd ierni severe, încălzirea globală trebuie să fie o minciună. Acest mit este cauzat de faptul că nu se știu prea multe lucruri despre climă, dar pentru a preîntâmpina confuziile, majoritatea experților au înlocuit expresia „încălzire globală” cu „schimbări climatice”. Dacă temperatura crește nu înceamnă că o să-ți schimbi prea curând toată cultura din curte, dar apa din oceane se evaporă, ceea ce duce la mai multă umiditate în atmosferă.
9. Unele persoane consideră că uleiurile bio vor rezolva problema poluării aerului
De fapt și de drept combustibilul vegetal nu este atât de bun pentru planetă. De exemplu, cultivarea de soia și porumb, strică pământul, poluează pânza freatică și necesită o cantitate mare de pesticide în timpul creșterii și energie în timpul procesării, iar aceste dezavantaje scad din utilitatea uleiului.
10. Dezvoltarea rurală nu scade calitatea vieții
Paul Hawken, ecologist și activist american, consideră că dacă împărțim chibzuit resursele naturale, viața va fi de fapt mai sigură, mai normală și mai naturală, iar dezvoltarea agriculturii poate crește calitatea vieții, întrucât este o unealtă economică puternică.
10 adevăruri pe care orice ecologist ar trebui să le realizeze
Lucrurile care revoluționează lumea apar mai repede decât le pot înțelege oamenii, deci există multe mituri în jurul oricărui subiect științific, iar ecologia nu face excepție de la regulă.