Aceste alimente incredibile de sezon sunt scuza perfectă pentru a merge la piaţă şi pentru a profita de ofertele producătorilor locali. Iar dacă le găseşti în varianta bio, crescute natural, fără substanţe toxice care să le forţeze creşterea, cu atât mai bine pentru sănătatea ta.
Superalimente de toamnă
Cât de curând, temperaturile de afară vor avea valori din ce în ce mai mici, iar frigul se va instala, dar alegerile tale alimentare şi produsele tale din cămară sunt numai bune pentru a te încălzi cu o mâncare sănătoasă, bogată în nutrienţi.
Aceste alimente incredibile fie ating apogeul şi sunt în plină dezvoltare în grădina ta, fie le găseşti cu uşurinţă la piaţa, făcând parte din ofertele fermierilor locali, sau la supermarket. Aşa că acum nu mai ai nicio scuză şi poţi să te apuci de gătit sau să le mănânci ca atare.
1. Merele
Dulci sau acrişoare, merele sunt săţioase fie că le mănânci crude, fie că le preferi coapte la cuptor sau ca parte dintr-o prăjitură delicioasă homemade. Trebuie doar să te asiguri că le mănânci cu tot cu coajă, deoarece aceasta conţine flavonoide sănătoase.
Beneficiile pe care le aduc merele în ceea ce priveşte sănătatea ta:
- bogate în antioxidanţi.
- 4 grame de fibre alimentare per porţie.
2. Varza de Bruxelles
Preparate într-un mod corespunzător, aceste legume au un gust divin. Verzele micuţe au un gust blând, oarecum amar, aşa că ai putea să le combini cu sosuri picante, înţepătoare sau pline de savoare, cum ar fi oţetul balsamic. Beneficiile pe care le are varza de Bruxelles:
- 1/2 cană conţine mai mult decât ar fi doza ta zilnică recomandată de vitamina K.
- este sursă foarte bună de acid folic.
- Este o sursă bună de fier.
3. Păstârnacul
Deşi aceste legume sunt asemănătoare cu morcovii, păstârnacul are o culoare mai deschisă şi o aromă dulce, aproape cu un gust de nucă. Foloseşte păstârnacul pentru a da aromă orezului şi cartofilor sau pasează-l şi include-l în supe şi sosuri. Beneficiile pe care le are păstârnacul:
- Bogat în potasiu
- Este o sursă bună de fibre alimentare
4. Perele
Gustul dulce şi suculent face ca acest fruct să fie pe placul multor persoane. Gătitul poate scoate, într-adevăr, la suprafaţă aroma lor fabuloasă, aşa că încearcă perele la cuptor sau fierte în apă. Beneficiile pe care le au perele pentru sănătatea ta:
- Sunt o sursă bună de vitamina C şi cupru
- 4 grame de fibre alimentare per porţie
5. Nap suedez
O încrucişare între un nap şi o varză, napul suedez este un fel de mâncare popular în această ţară. Pentru a folosi aroma lor, adaugă napii suedezi în preparate, pasează-i şi fă-i piuree împreună cu napii obişnuiţi şi câţiva morcovi pentru a face o supă-cremă dulce. Beneficiile pentru sănătate:
- Sursă bună de fibre alimentare.
- Sursă bună de vitamina C.
6. Conopida
Aroma dulce a conopidei este perfectă pentru preparatele tale, dar şi pentru garnituri. Conopida este minunată când e preparată la aburi sau fiartă, dar în acelaşi timp poate fi amestecată la blender pentru crea o textură asemănătoare piureului de cartofi sau poate fi inclusă într-o supă. Beneficii pentru sănătate:
- Compuşi care pot ajuta la prevenirea cancerului.
- Fitonutrienţi care pot reduce colesterolul.
- Excelentă sursă de vitamina C.
7. Dovleacul sau bostanul
Spre deosebire de dovleacul care creşte pe timpul verii, cel care apare spre iarnă are o textură fină şi o aromă uşor dulceagă. Datorită cojii sale extrem de groase, poate fi depozitat luni de zile şi păstrat până când prepari ceva din el. Are cel mai bun gust atunci când este combinat cu alte condimente de toamnă, cum ar fi scorţişoara şi ghimbirul. Beneficii pentru sănătate:
- Conţine acizi graşi Omega-3.
- Excelentă sursă de vitamina A.
8. Dovleacul plăcintar, cel cu coajă portocalie
Dovleacul cu coajă portocalie, un alt tip de dovleac din sezonul toamnă-iarnă, poate fi folosit pentru mai multe lucruri, nu doar pentru a confecţiona felinarele de Halloween. Gustul dulce şi textura suculentă fac din dovleac alimentul ideal pentru plăcinte, prăjituri şi chiar bundinci. Beneficii pentru sănătate:
- Este bogat în potasiu.
- Are mai mult de 20% din doza zilnică recomandată de fibre alimentare.
- Este o sursă bună de vitamine din complexul B.
9. Napul
Aceste legume rădăcinoase sunt o alternativă excelentă la ridichi şi varză. Pentru a da aromă acestor legume, foloseşte fenicul, pesmet şi chiar zahăr brun. Frunzele de nap sunt uşor de gătit şi bogate în substanţe nutritive. Beneficii pentru sănătate:
- Rădăcinile sunt o sursă bună de vitamina C.
- Frunzele de napi sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina K şi acid folic.
10. Grepfrut
Gustul amar care a devenit o marcă a acestui fruct oferă un contrast în comparaţie cu alte fructe citrice. Adaugă grepfrut la un mix de legume verzi, combină-l cu avocado şi creveţi sau bucură-te de un pahar de suc proaspăt de grepfrut, care este bogat în antioxidanţi. Beneficii pentru sănătate:
- Conţine peste 75% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.
- Este o sursă bună de licopen.
- Conţine pectină, care s-a dovedit că scade nivelul colesterolului. Sursa.