Durerile de încheieturi variază de la ușoare la severe, de la acute la cronice și cauzele principale sunt guta și artrita, dar și accidentările, leucemia, fracturile, fibromialgia, întinderile musculare sau lupus-ul. Acestea sunt agravate de anumite alimente, dar alinate de altele, iar în continuare ai o listă cu cele de evitat în cazul durerilor articulare.
1. Zahăr și îndulcitori artificiali
Excesul de zahăr duce la inflamații și exercită presiune asupra încheieturilor, cauzată de îngrășare. De asemenea, ar trebui să eviți sucurile și băuturile îndulcite, deoarece The American Journal of Clinical Nutrition a publicat în anul 2014 un studiu care arăta că acestea contribuie la înrăutățirea reumatismului la femei. În schimb, pentru a evita dulciurile, zahărul, sucurile, bomboanele, snacksurile și cerealele îndulcite, poți folosi miere și Stevia.
2. Carne roșie și procesată
Acest tip de carne are chimicale și nitriți ce agravează durerile și inflamațiile, dar și diverse toxine. Potrivit unui studiu realizat de Proceedings of the National Academy of Sciences, glucanul din carnea roșie influențează dezvoltarea cancerului și agravează inflamațiile. Iar printr-un alt studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition s-a descoperit legătura dintre carnea roșie și markerii inflamatorii.
3. Ouă
Consumul regulat de ouă duce la umflături mai ales din cauza gălbenușurilor care agravează inflamațiile, deoarece acestea conțin acid arahidonic ce produce prostaglandina. De asemenea, ouăle conțin grăsimi saturate, care influențează negativ orice tip de durere.
4. Bere
Excesul de alcool agravează durerile articulare, iar berea conține purine ce se transformă în acid uric, care se depune pe încheieturi. În plus, această băutură conține gluten, care este dăunător pentru încheieturile fragile.
5. Produse lactate
Lactatele înrăutățesc durerea deoarece sunt bogate în proteine și potrivit Physicians Committee for Responsible Medicine, proteinele irită țesuturile din jurul încheieturilor. Pe deasupra, grăsimile saturate din lactate sunt nocive pentru cineva care suferă de artrită și dacă te afli în această situație poți consuma lapte de migdale, soia, tofu și margarină în loc de alternativele lor.
6. Cereale și făină albă
Acestea au un indice glicemic mare, care stimulează și întreține inflamațiile. S-a dovedit că dacă consumi zilnic produse din făină albă, vei prezenta un risc crescut de afecțiuni cardiace, diabet, cancer și boli autoimune. Ar fi bine să le înlocuiești cu orez brun, lapte de cocos, migdale și cereale integrale.
7. Proteine din zer
Inflamațiile sunt agravate de caseină și gluten, care produc acid uric ce favorizează apariția gutei. În The Journal Nutrition Biochemistry a apărut, la un moment dat, un studiu care arăta clar că alimentele fără gluten reduc inflamațiile și scad valorile insulinei.
8. Glutamat
Aditivii sunt adăugați în alimente pentru a le îmbogăți gustul, dar sunt extrem de periculoși în cazul artritei reumatoide.
9. Ulei
Uleiul este bogat în acid omega 6, care în cantități prea mari dăunează sănătății, așa cum a subliniat un studiu publicat în The Journal of Nutrition and Metabolism. Așadar, evită boabele de soia, alunele, dressingurile de salată, semințele de struguri și uleiul de floarea soarelui. Acizii de tipul omega nu trebuie excluși definitiv din dietă ci doar consumați cu moderație.
10. Sarea rafinată
Sarea de masă este bogată în aditivi și chimicale ce provoacă un dezechilibru în rândul fluidelor din organism. Pentru a preveni pierderile de calciu atât de necesar oaselor, evită acest tip de sare și mâncarea de genul junk-food, înlocuind aceste alimente cu migdale, sare roz de Himalaya sau măcar sare de mare.
10 alimente pe care să nu le consumi niciodată când te dor încheieturile
Durerea din încheieturi îngreunează până și cele mai simple sarcini zilnice, deoarece duce la inflamații, umflături și provoacă disconfort. De aceste dureri suferă mulți oameni, indiferent de vârstă sau sex.