În următoarele 10 mituri nu trebuie să mai crezi dacă vrei să treci mai ușor peste o simplă răceală.
1. O simplă răceală se poate transforma în gripă
Răceala și gripa sunt provocate de viruși diferiți, deci nici una dintre ele nu se poate transforma în cealaltă. Confuzia vine, de obicei, de la primele semne ale acestora, care sunt ușor de încurcat, dar te poți orieta după următoarele semne:
- O răceală începe cu usturime în gât, durere de cap, febră și curgerea nasului și o persoană simte timp de 3-5 zile că ceva este în neregulă. Pe de altă parte, gripa are pe lângă febră și dureri de cap și moleșeală a mușchilor.
- Dacă ești răcită, temperatura corpului nu crește foarte mult de obicei, dar dacă ești gripată, ai febră mare.
- În plus, dacă ai gripă, nu strănuți prea mult, acesta este un semn tipic pentru răceală.
2. Poți trata răceala cu antibiotice
Antibioticele nu te vindecă de răceală, deoarece ele tratează alt gen de bacterii, dar pot înrăutăți starea în care te afli, iar simptomele să nu treacă și răceala să se agraveze. În plus, este interzis să iei antibiotice doar „în caz că...”, pentru că-ți vei slăbi sistemul imunitar și vei crea un mediu propice în care să se dezvolte virușii. Odată cu trecerea timpului, medicamentele vor deveni ineficiente, deoarece când bacteriile și virușii intră în contact cu antibioticele, ele se modifică pentru a supraviețui.
3. Poți să nu tratezi răceala
Ca și regulă generală, simptomele de răceală durează în jur de 3 zile, dar dacă doar aștepți să treacă de la sine, te poți alege cu complicații și simptome care să dureze până la 20-30 de zile. În plus, ar trebui să chemi o ambulanță dacă apar dificultăți de respirație.
4. N-ar trebui să-ți iei concediu medical dacă ești răcită
Foarte multă lume continuă să se ducă la muncă dacă se simte rău, în ideea că dacă nu te relaxezi răceala va trece mai repede, dar de fapt această forțare îngreunează procesul de vindecare. Este mai bine să stai acasă 1-2 zile și să te faci bine, pentru că oricum în primele zile ești contagioasă.
5. Trebuie să stai mereu în pat
Dacă ești răcită și stai tot timpul în pat te poți alege cu bronșită și pneumonie, deoarece circulația sângelui încetinește. Desigur, nu trebuie să mergi la sală imediat ce te simți un pic mai bine, dar nici să stai toată ziua în pat.
6. Aerul rece cauzează răceala
Poți răci doar dacă iei contact cu un virus, indiferent de cum ești îmbrăcată, deci aerul condiționat sau vremea de afară nu sunt motive suficiente. De asemenea, nu răcești doar pentru că ai zburat cu un avion în care era frig, fiindcă de fapt ceea ce se întâmplă este că aerul usucă mucoasele și organismului îi este mai greu să se protejeze.
7. Dacă ieși afară cu părul ud, răcești
Părul ud, ploaia sau vântul nu pot provoca o răceală sau o gripă. Există însă alte moduri în care te poți îmbolnăvi, deoarece virusurile sunt destul de rezistente și supraviețuiesc mai mult de 7 zile în medii închise, până la 12 ore pe hârtie sau haine, timp de câteva minute pe mâini sau chiar o oră și timp de 6 ore pe clanțele de la uși. Desigur, nu este recomandat să ieși cu părul ud afară, deoarece sistemul tău imunitar va avea totuși de suferit și acest lucru te va face mai vulnerabilă în fața virusurilor.
8. Răcești doar o dată pe sezon
Este gestul de greu să iei de mai multe ori același tip de răceală, deoarece aceasta este cauzată de un virus și când organismul tău intră în contact cu el deja creează singur anticorpi care luptă împotriva acestuia, dar sunt peste 200 de viruși pe care-i poți prinde, deci există în continuare posibilitatea să te îmbolnăvești de mai multe ori într-un sezon.
9. Răceala poate fi tratată într-o zi
Unii oameni cred că dacă iei mai multe tipuri de medicamente într-o zi, te vei face bine imediat, dar acesta este un mit periculos. Organismul are nevoie de timp ca să se refacă și dacă iei medicamente care doar tratează simptomele, nu cauza, poți începe să ai probleme cu inima. În acest sens, ar trebui să fii atentă mai ales dacă iei pastile pe bază de paracetamol, pentru că o supradoză poate provoca crize de ficat.
10. Trebuie să scapi de toate simptomele înainte de a-ți relua viața obișnuită
Simptome precum nasul care curge sau tuse seacă pot dura până la 4 săptămâni, deci nu este nevoie să aștepți până când te vindeci complet. Între timp, îți poți relua viața ta normală.