Dacă bănuiești că ai putea suferi de depresie, trebuie să știi că simptomele de mai jos persistă în acest caz timp de cel puțin două săptămâni, dar trebuie să apelezi la un specialist, pentru că nu este imposibil de tratat, dar singură e foarte greu să-i faci față înainte să-ți distrugă viața.
1. Ești mereu tristă
Te simți deprimată chiar și când nu s-a întâmplat nimic tragic și tristețea exagerată îți strică ziua. De obicei, acest sentiment te acaparează atunci când te forțezi să lucrezi mai mult decât este normal, fără a lua nici o pauză. Te poți simți astfel și când ești într-o relație toxică sau dacă tocmai ai trecut printr-o despărțire și îți vine să plângi din această cauză.
2. Ai o stimă de sine foarte scăzută
Întotdeauna trebuie să țintești sus și să încerci să-ți atingi scopurile fiind cea mai bună versiune a ta, deoarece atunci când te mulțumești cu puțin nimeni nu te mai bagă în seamă. Pune-te întotdeuna pe primul loc și nu lăsa pe nimeni să te descurajeze spunându-ți că nu poți face ceva, deoarece trebuie să faci compromisuri doar atunci când un lucru chiar merită, nu când îți dictează cineva.
3. Ți-ai pierdut interesul pentru activitățile tale preferate
Pur și simplu nu mai vrei să faci nimic, pentru că nimic nu ți se mai pare interesant. Înainte adorai să citești sau să mergi la înot, dar în ultimul timp simți că nu are nici un rost. Nu mai ești încântată de nimic, nici măcar de o ieșire în oraș cu prietenele tale, iar aceasta este unul dintre cele mai alarmante simptome ale instalării depresiei.
4. Nu te mai poți concentra
Simți că mintea ta se duce în toate părțile și nicăieri anume, e un sentiment contradictoriu ce te face să nu mai fii deloc productivă. Dacă ți se întâmplă adesea să faci ceva și brusc să-ți zboare gândurile în alte părți, înseamnă că nu-ți mai funcționează corespunzător creierul.
5. Îți lipsește energia
Până și sarcinile minore îți consumă toată energia și urcarea scărilor a doar două etaje te fac apoi să lenevești toată ziua și să amâni sarcinile pe care le ai de făcut, atitudine pe care o regreți pe urmă, deoarece îți rămân foarte multe lucruri de făcut într-un timp foarte scurt.
6. Îți scad performanțele academice
Fie că este vorba despre notele de la școală sau rezultatele muncii tale, dacă acestea nu mai sunt ca înainte, înseamnă că se întâmplă ceva cu tine: ori ai probleme de concentrare, ori nu faci ceea ce-ar trebui. Dacă este vorba despre ultima situație, atunci trebuie să tragi o linie și să te redefinești, dacă e primul caz, atunci trebuie să apelezi la consultantul firmei sau un psiholog.
7. Ai devenit anxioasă
Anxietatea este de mai multe feluri, de aceea trebuie să afli exact ce te face să fi anxioasă. Dacă deja a devenit un obicei să ai crize de anxietate, atunci ai grijă ca acestea să nu-ți distrugă personalitatea, deoarece frica de necunoscut va pune stăpânire pe tine. Ceea ce te poate ajuta în acest caz, este să-ți dai seama dacă cineva din anturajul tău te face să te simți prost sau doar o amintire dintr-ale tale, pentru că o problemă recunoscută este pe jumătate rezolvată.
8. Te gândești la metode de sinucidere
Orice persoană are o criză existențială o dată în viață, dar gândurile sinucigașe nu sunt normale, chiar dacă trec prin mintea multor oameni. Acestea pot apărea din cauza problemelor financiare sau a trecerii în neființă a celor dragi, dar trebuie să apelezi la un specialist dacă le ai sau măcar să-ți împărtășești grijile cu cei dragi, care îți vor fi alături la bine și la greu.
9. Ești frustrată și agresivă
Te deranjează multe lucruri mărunte, deoarece în primul rând tu cu tine nu ești în regulă, darămite cu cei din jur. Când mintea ta are mai multe lucruri cu care trebuie să se confrunte, ai tendința să te plictisești mai repede decât de obicei și răbdarea ta se diminuează, dar atunci este cel mai important să te calmezi și să scapi de frustrări, dacă vrei să mai ai vreun prieten.
10. Ai probleme cu memoria
Dacă ți-e greu să-ți aduci aminte numele persoanelor pe care tocmai le-ai întâlnit sau seara uiți lucruri la care te-ai gândit toată ziua, atunci trebuie să știi că acest lucru se întâmplă când nu-ți funcționează corespunzător sistemul nervos central, ceea ce rezultă într-un nivel scăzut sau chiar deloc de serotonină. Poți combate această stare cu ușurință, dacă citești mai multe cărți și încerci să te concentrezi pe lucruri specifice.
10 stări care îți arată că ai nevoie de ajutor
Sănătatea mentală trebuie urmărită cu atenție, deoarece influențează ativitatea zilnică mai mult decât îți poți imagina în primă fază, iar abilitatea de a funcționa și a lucra este compromisă în cazul în care creierul funcționează necorespunzător.