Întrucât fiecare persoană experimentează anxietatea în mod diferit, ea fiind o afecțiune foarte complexă, unii oameni nu sunt conștienți de faptul că, de exemplu, problemele de auz, pot avea legătură cu problemele psihice. Există mii de simptome, însă recunoașterea și înțelegerea următoarele simptome fizice te va ajuta să primești un diagnostic adecvat.
1. Acnee și probleme cu pielea
În funcție de tipul pielii, s-ar putea să observi că în perioadele tale cele mai stresante ai un exces de coșuri, eczeme sau psoriazis, deoarece organismul tău încearcă să lupte cu presiunea prin eliberarea de cortizol, pentru a se asigura că nivelul glicemiei este unul ridicat.
2. Frisoane
Unii oameni transpiră foarte mult, pe când alții au parte de frisoane, așa că s-ar putea să observi că ești mai rece decât alte persoane, fără a fi vreun motiv foarte evident.
3. Amețeală
Acesta este unul dintre cele mai îngrijorătoare simptome, deoarece nu știi niciodată când te apucă și se poate întâmpla chiar în mijlocul străzii. Puțină lume asociază amețeala cu anxietatea, dar dacă se întâmplă frecvent și știi că suferi de anxietate, atunci cele două stări ar putea avea legătură. Amețeala are loc și din cauza lipsei de oxigen din creier, deci are sens să se întâmple în timpul unui atac de panică, când te chinui să respiri, dar adesea se întâmplă și să ai vederea încețoșată, caz în care trebuie să apelezi la un specialist.
4. Gură uscată
Conform specialiștilor, oamenii care suferă de anxietate au gura uscată ca reacție la stres, deshidratare sau de la alte suferințe, însă în acest caz se simte mai intens din cauza anxietății în sine.
5. Probleme gastro-intestinale
Nevoia de a merge des la toaletă este și ea un simptom al anxietății, mai ales la persoanele care trec printr-un divorț sau încep o nouă slujbă, deoarece creierul este legat la toate funcțiile din organism, inclusiv la cele ale stomacului.
6. Probleme cu auzul
În cele mai grave stadii ale anxietății, poți resimți și faptul că nu ești conectată cu lumea din exterior, că nu te poți concentra, nu poți vorbi cum trebuie și ai chiar și probleme cu auzul, din cauza faptului că deși urechile funcționează corespunzător, creierul trece prin prea mult stres și nu mai poate trimite semnalele corespunzătoare. Pe de altă parte, dacă nu ai halucinații auditive, dar cumva auzi lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi remarcat, cum ar fi zgomotul făcut de aripile unui fluture, acesta este un simptom ce clar poate fi legat de anxietate.
7. Amorțeală
Adesea, situațiile de stres prelungit fac o persoană cu anxietate să nu-și mai simtă extremitățile, dar această senzație este ușor de controlat prin luarea unor guri mari de aer și controlarea respirației, la fel ca în cazul unui atac de panică.
Suferi de anxietate dacă...
Pentru că este una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume, principalele simptome sunt deja cunoscute, precum letargia, tristețea, frustrarea, lipsa motivației și schimbarea stărilor de dispoziție, dar puțină lume știe că din punct de vedere fizic, dificultățile în vorbire, transpirația și încordarea mușchilor sunt simptome ale anxietății.