Iată ce trucuri folosesc restaurantele cu oferte speciale, unde plătești un meniu și mănânci cât poți, ca să te păcălească să consumi mai mult sau să te saturi mai repede.
1. Farfurii mici și pahare uriașe
Spre deosebire de restaurantele normale, aici vei găsi aproape întotdeauna farfurii mult mai mici și poți lua de la bufet oricâtă mâncare vrei, de oricâte ori, în același timp, fără a trebui să mai aștepți felul următor. Această practică duce, în mod normal, la multe resturi alimentare și se încearcă evitarea risipei prin folosirea veselei mai mici, dar umplerea stomacului cu sucuri. De asemenea, este dovedit că farfuriile mari duc la consumarea de prea multă mâncare din partea clinților și respectiv la acumularea kilogramelor în plus.
2. Legume bogate în amidon
Acest tip de restaurante încearcă să-și realizeze meniul pe baza unor produse cumpărate în cantități industriale, la prețuri foarte mici, mai ales cartofi și legume ieftine. De obicei, bufetele all-you-can-eat sunt pline de cartofi și orez, iar peștele și carnea sunt servite în bucăți mici, deci de fapt îți umpli stomacul nu neapărat cu ceva scump ci cu ce ai la dispoziție.
3. Cu cât mai scumpă intrarea (sau meniul) cu atât mai gustoasă mâncarea
Studiile arată faptul că prețul preparatelor influențează părerea clienților despre mâncare. În acest sens, s-a efectuat recent un studiu unde jumătate dintre clienți au fost puși să plătească 4 euro pentru o pizza și cealaltă jumătate 8 euro pentru același tip de pizza, iar cei din a doua categorie s-au declarat la sfârșit mult mai mulțumiți.
4. Aceste restaurante încearcă să atragă familii
Ele beneficiază dacă atrag clienți cu un apetit mai mic și de aceea oferă meniuri speciale pentru familii, în care, de obicei, doar unul dintre membrii mănâncă mai mult, restul fiind copii sau bunici ce nu mai pot mânca la fel. În plus, copiii se îndreaptă către pizza, cartofi prăjiți, burgeri, iar aceste produse sunt foarte ieftine.
5. Personalul nu se grăbește să umple tăvile cu mâncare scumpă
De obicei, tăvile cu garnituri sunt umplute imediat, iar cele cu carne și fructe de mare lăsate să aștepte, deoarece personalul are instrucțiuni clare să nu se grăbească în privința acestora. Puțini clienți sunt cei care așteaptă să primească fructele de mare și între timp se umplu cu clătite, pâine și sosuri, adică exact ceea ce-și dorește conducerea restaurantului.
6. Restaurantele all-you-can-eat cheltuie mai puțin pe mâncare decât cele a-la-carte
Când te servești singură cu mâncare ai mai puține plângeri de făcut decât dacă îți aduce cineva la masă exact ce ai comandat, ceea ce permite conducerii să realizeze un meniu mai flexibil, de exemplu, somonul este înlocuit de tilapia, iar friptura de vită de cea de porc.
7. Aerul condiționat este închis intenționat
Câteodată, restaurantele de acest gen închid intenționat aerul condiționat, deoarece temperaturile înalte reduc pofta de mâncare și preferințele se îndreaptă în aceste situații mai mult către fructe și băuturi.
8. Rareori găsești WiFi și televizor
Pentru a fi profitabile, restaurantele cu astfel de oferte își descurajează indirect clienții să mai mănânce încă o porție, de aceea nu vei vedea televizoare și nu vei avea acces la internet.
9. Din unele tăvi poți servi cu linguri mari, dar din altele doar cu clești mici
Adesea, tăvile cu paste, orez și salate, au linguri foarte mari, dar cele cu somon și preparate mai scumpe doar clești mici. Desigur, este și mai comod să te servești astfel, dar trucul este că te umpli mai repede cu carbohidrați și mai puține proteine.
10. Locul unde este amplasată fiecare tavă îți infleunțează alegerea
Studiile arată că 75% dintre clienți iau mâncare din primele tăvi pe care le întâlnesc, iar în 66% dintre cazuri mâncarea va proveni din primele 3 tăvi, prin urmare, personalul le umple mereu pe acestea cu produse ieftine.
10 trucuri pe care le folosesc restaurantele all-you-can-eat pentru a te păcăli
Pentru a avea succes, orice restaurant trebuie să se asigure că produce feluri de mâncare cu cel mult 30% mai scumpe decât materia primă, iar restaurantele all-you-can-eat nu fac excepție.