1. Cunoaște genurile
Comedia nu este doar despre a râde, poți să scrii, de exemplu, satire sau parodii, dar să știi ce fel de comedie scrii te ajută foarte mult să știi dacă ceea ce ai nevoie acum este ca un personaj să alunece pe o coajă de banană sau să narezi o întâmplare dând foarte multe detalii și criticând.
2. Două minți gândesc mai bine decât una singură
Există un motiv bine întemeiat pentru care multe dintre cărțile de succes sunt de fapt scrise de câte doi sau mai mulți autori, deoarece câteodată, comediile care fac oamenii să râdă cel mai bine sunt un efort colectiv. În plus, comediile bune te scot din zona ta de confort și un partener te face să ajungi în zone pe care altfel nu le-ai fi explorat.
3. Începe cu personajele
În cele mai multe comedii este vorba despre contrastul între ceea ce crede un personaj că este și ce reprezintă de fapt. Uită-te în jurul tău, aproape toată lumea are o altă impresie despre sine decât ar trebui. În mod ideal, personajul tău principal este cineva care vrea cu ardoare ceva, dar din cauza caracterului său nu reușește niciodată să obțină ceea ce-și dorește. Absolut întâmplător, această regulă se aplică și în cazul tragediilor.
4. Cuprinsul
Comedia este una dintre poveștile cele mai pline de întâmplări, deoarece ai mereu nevoie să-ți pui personajele în situații frustrante, dar totul trebuie să se întâmple cu un motiv. Ideal ar fi ca acțiunile personajelor tale să le pună în situații amuzante pentru cei din exterior, dar stresante pentru ele.
5. Menține povestea credibilă
Indiferent cât de ficțională este comedia ta, dacă oamenii care o citesc nu se pot regăsi câtuși de puțin în poveste, nu o vor considera amuzantă. Lumea ta zănatică trebuie să aibă propria logică și personajele tale nebune trebuie să creadă în forțele proprii. Când avei termina de creat pe deplin universul tău, glumele îți vor veni în mod natural.
6. Jocul contrastelor
Folosește-te de juxtapunere pentru a plasa un personaj acolo unde nu este locul lui sau a crea situații pentru două personaje care nu se suportă.
7. Forțează
Du-te în extreme cu cele mai amuzante glume pe care le poți face și treci ceea ce considerai până nu de mutl a fi o graniță a imaginației, a bunului simț și așa mai departe. Acest lucru înseamnă că fii originală și neobișnuită nu doar să jignești pe cineva în mod gratuit, deoarece comediile bazate pe sexism, rasism și homofobie, au tendința de a fi previzibile.
8. Ai încredere în instinctele tale
Vei ajunge să simți dacă ceva este sau nu amuzant, nu trebuie să înțelegi exact despre ce este vorba, ci doar să simți că cineva trebuie să râdă când citește.
9. Citește cu voce tare
Toată lumea se teme să nu aibă prea puține glume, dar există și opusul, să ai prea multe. Chiar dacă nu scrii neapărat pentru a fi publicată de o mare editură, să-ți citești operele cu voce tare, chiar și numai pentru tine, te va ajuta să-ți dai seama dacă ai exagerat sau nu și dacă ai ritm în ceea ce zici.
10. Rescrie
Audiența nu te va ierta pentru că i-ai ocupat timpul cu o poveste sărăcăcioasă. Când îți recitești opera, toate glumele tale vechi trebuie înlocuite cu unele noi, mai bune, dar nu uita de faptul că o glumă care poate ți-a plăcut foarte mult odată, când tu o recitești de 1000 de ori își pierde farmecul doar pentru tine, nu neapărat și pentru altcineva. Încearcă să-ți amintești ce te-a făcut să râzi prima oară când ai scris ceva și lasă acele glume bune în pace.
11. Distrează-te
Să scrii comedii este foarte amuzant, așa că fă-te singură să râzi și toată lumea va dori să râdă alături de tine.
11 trucuri pentru a scrie o comedie bună
În cazul în care ți-ai găsit chemarea și știi că vrei să fii scriitoare, dar încă încerci diverse stiluri, iată aici cum poți scrie o comedie bună.