Dacă trebuie sau vrei să cauți să faci ceva pe lângă locul tău de muncă obișnuit, care să-ți permită să lucrezi de oriunde și oricând, atunci citește legislația și vezi ce soluție ți se potrivește cel mai bine și te ajută să câștigi mai mulți bani, să visezi mai mult și, în definitiv, să trăiești mai bine. Cea mai bună parte este că beneficiezi de siguranța locului de muncă full-time, dar ai posibilitatea să-ți dezvolți hobby-urile, să înveți lucruri noi, să câștigi bani și experiență.
Top 5 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să fii și liber profesionist
Începe de jos
Cum fondurile și timpul sunt limitate, să îți mai iei un job poate părea dificil la început, așa că viseză departe, dar începe de jos. Investește o sumă mică de bani pentru a-ți înregistra legal activitatea și alocă măcar o oră pe zi dezvoltării personale și căutării de clienți care să-ți ofere noi posibilități.
Folosește-te de ceea ce știi deja să faci
Înainte de a porni orice, gândește-te care sunt punctele tale forte și ce știi să faci cel mai bine. Dacă îți place să creezi mărțișoare, felicitări, decorațiuni interioare, accesorii sau haine, atunci începe prin a-ți vinde propriile creații. Dacă îți place să scrii, caută reviste și edituri cu care poți colabora, dar întâi lămurește-te cu privire la ceea ce știi să faci sau măcar ce îți dorești pe viitor.
Apelează la relațiile pe care le ai
Apelează la cineva care este deja în business-ul în care vrei să intri și tu, care îți poate împărtăși din experiența lui și prin intermediul căruia îți poți lărgi aria de cunoștințe. Fură un pic de meserie și dacă vinzi un produs sau un serviciu, lasă-ți toți prietenii, membrii familiei și cunoștințele să afle, pentru că așa ți se poate duce vorba, chiar dacă ei nu cumpără nimic de la tine, te pot recomanda altcuiva.
Rezervă-ți timp și concentrează-te
După ce lucrezi toată ziua nu prea îți mai arde să faci și altceva, dar încearcă în fiecare zi să îți rezervi un anumit timp și să te ții de programul pe care ți-l setezi singură, găsește un loc în casă unde să te simți bine și pe care să-l poți considera „biroul” tău, deoarece doar dacă te ocupi de afacerea ta vei avea succes.
Fă-ți un plan de bătaie
Lucrurile bune necesită timp, iar să fii freelancer nu este chiar floare la ureche, cum ar crede majoritatea. Nu te apuca de ceva dacă ai impresia că n-o să reușești în domeniu, dar poate și mai important, nu te aștepta să te îmbogățești peste noapte. Va trebui să investești timp, nervi și la un moment dat ceva bani, dacă vrei ca în final să câștigi mai mult.
Multe afaceri mici și mijlocii nu au succes, dar tu ai un mic avantaj față de antreprenorii full-time: ai deja un loc de muncă ce-ți asigură un venit regulat până îți dezvolți cealaltă pasine transformată în afacere.
Descoperă cum să faci mai mulți bani fără să-ți dai demisia
Dacă ai vrut mereu să ai propria ta afacere, dar te-ai simțit legat de locul tău de muncă de la 9 la 17, să-ți faci un PFA, PFI sau să lucrezi pe drepturi de autor este soluția ideală pentru tine.