Tipul de balonare în privința căruia trebuie să te îngrijorezi este acela care îți provoacă umflarea burții și care este dureros, fiind acompaniat de diaree sau dimpotrivă, constipare. Dacă resimți aceste lucruri cel puțin o dată pe săptămână s-ar putea să ai sindromul colonului iritabil, boala Celiacă sau intoleranță la lactoză, cel mai bun mod de a alfa ce se întâmplă fiind o programare la un medic specialist, care să-ți prescrie tratamentul adecvat.
În cazul intoleranței la gluten sau lactoză, soluția este relativ simplă, eviți alimentele care-ți provoacă simptomele respective, dacă ți se găsește vreo bacterie în stomac va trebuie să iei un antibiotic, dar și dieta te va ajuta. În plus, ai grijă la consumul de carbohidrați, care când se așează în intestinul subțire produc gaze și lichid ce duc la acele dureri supărătoare și balonare. Deci fii atentă dacă simți ceva neobișnuit după ce consumi zahăr, mere, ceapă, fasole, pepeni, produse lactate, pâine, chipsuri sau conopidă.
Acum că am lămurit câteva aspecte de bază, iată și 12 alimente care te vor ajuta să elimini balonarea, fiind, în general, bogate în apă și vitamine:
1. Afine - sunt bogate în vitamina C și vitamina K, ajutând astfel și la protecția inimii.
2. Morcovi - sunt bogați în beta-caroten, fibre, vitamina K1 și potasiu, fiind legați de scăderea colesterolului și îmbunătățirea vederii. Pot înlocui cu succes migdalele dintr-o salată.
3. Pui - carnea de pui este o sursă excelentă de proteine, dar evită chicken nuggets-urile, care, de obicei, sunt acoperite cu un strat de făină albă, ce conține gluten.
4. Castraveți - sunt plini de apă care chiar ajută în cazurile de balonare.
5. Terci de ovăz - optează pentru un bol de ovăz în loc de avocado pe pâine, deoarece acesta este bogat în antioxidanți ce ajută la stabilizarea tensiunii.
6. Struguri - reduc gazele și balonarea.
7. Ouă - un mod ușor de a beneficia de proteine fără să te balonezi, dar nu le amesteca cu lapte.
8. Apă cu lămâie - îți va ajuta digestia și-ți va oferi suficientă vitamina C pentru imunitate.
9. Kimchi - acest aliment corean este plin de probiotice care mențin sănătatea tractului intestinal. Încearcă să-l consumi alături de un bol de orez sau în supă, dacă vrei să ai parte de o masă ușoară.
10. Pește - consumă cât somon, tilapia sau ton vrei, pentru că peștele este plin de proteine și foarte sărac în carbohidrați.
11. Spaghete din dovlecei - consumul de paste este o idee proastă dacă acestea nu sunt fără gluten, dar poți imita pastele cu ajutorul unei răzătoare sau a unui aparat special și folosirea unui dovlecel, care, în mod normal, n-ar trebui să te deranjeze la stomac, fiind bogat în vitamina C și betacaroten.
12. Quinoa - această cereală nu conține gluten, dar are un nivel ridicat de flavonoizi cu proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antidepresive.
12 alimente care te ajută să elimini balonarea
În primul rând, conform lui Rabia de Latour, gastroenterolog de profesie, asistent universitar în cadrul NYU Langone Health și director de endoscopie la Bellvue Hospital Center, să fii un pic balonată în acea perioadă a lunii este perfect normal, așa cum este și după ce mânânci anumite alimente în exces, deci nu ai de ce să te îngrijorezi.