Nutriționistul Kym Lang, de la o clinică din Marea Britanie, a decis să împărtășească cu tine șase modalități în care poți combate balonarea fără a elimina din mâncare.
1. Treci pe fibre integrale
După un mare bol de paste sau orez, balonarea pare inevitabilă, dar nu trebuie neapărat să renunți la carbohidrați ca să te simți mai bine ci doar să faci alegeri mai bune. De exemplu, ovăzul este o foarte bună sursă de fibre care se digeră lent și de aceea provoacă mai puțină balonare și în acest sens ovăzul neprocesat oferă cele mai multe beneficii, deci îți poți prepara singură batoane de muesli dacă îl înmoi peste noapte în apă apoi îl combini cu măr ras.
2. Încearcă alimente bogate în magneziu
Uneori, balonarea este de fapt retenție de apă, iar un studiu realizat de cercetătorii de la University of Reading a scos la iveală faptul că femeile care au luat în fiecare zi un supliment de 200 mg magneziu au avut o retenție mai mică de apă în perioada premenstruală. Magneziul este un nutrient care se extrage cu ușurință din alimente precum snacksuri nesărate, orez brun sau iaurt îmbogățit cu probiotice. De asemenea, mai poți face chips-uri din frunze de salată kale, stropite cu puțin ulei de măsline și fulgi de chilli, pe care să le bagi la cuptor timp de 8-10 minute, la 180 grade Celsius.
3. Mănâncă puțin și des
Pe lângă dieta pe care o ai, felul în care mănânci contribuie la balonare și modul haotic de viață îți influențează activitatea intestinelor. De exemplu, dacă sari peste masa de prânz, există mari șanse ca la cină să mănânci mai mult decât ar trebui, ceea ce pune presiune pe sistemul tău digestiv, cauzează balonare și chiar diaree. Luptă împotriva balonării mâncând mai multe mese mici, răspândite de-a lungul zilei, ca să eviți aglomerarea în intestine și să ai mai multă energie.
4. Hidratează-te
Deși pare contraintuitiv, dacă bei mai multă apă, reduci riscul de disconfort intestinal. Dacă nu bei suficientă apă, organismul tău va reține fluidele, deoarece va crede că trece printr-o perioadă de restricție, dar dacă te menții hidratată, vei face mai mult bine rinichilor tăi. Dacă nu-ți place gustul apei plate simple, poți pune în ea câteva felii de castravete sau lămâie și chiar să experimentezi cu diverse ceaiuri neîndulcite.
5. Mestecă încet
Dacă ești mereu pe fugă, în cel mai probabil caz sari peste cel puțin o masă pe zi sau mănânci pe apucate și repede, ce-ți pică la îndemână, ceea ce înseamnă și că iei guri de aer foarte mari, însă mâncarea este o plăcere, deci acordă-ți timp să te bucuri de ea. În timp ce gătești sau doar când mănânci, pune niște muzică, chiar dacă este doar pentru 10 minute și permite-ți să te relaxezi: nu mânca la calculator și nu sta pe telefon, ca să poți conștientiza ce și cât bagi în tine.
6. Elimină gazele
Bacteriile care trăiesc în intestinul tău fermentează și este ceva normal, ca parte a unui sistem digestiv sănătos. Din nefericire, acestea produc și gaze ce-ți provoacă un vizibil disconfort și chiar balonare dureroasă. Pentru a evita așa ceva, trebuie să mesteci bine fiecare îmbucătură, să nu mănânci alimente expirate și să-ți permiți să elimini gazele, dar mai poți lua și cărbune medicinal, care absoarbe gazele din stomac, pe care le elimină apoi prin fecale.
Cum să nu te mai balonezi: 6 modalități prin care poți mânca tot ce-ți dorești
Balonarea este adesea un indiciu că trebuie să ai mai multă grijă la ceea ce mănânci, dar deși dietele și viața haotică sunt de vină pentru starea intestinelor tale, nu trebuie neapărat să renunți la mâncarea ta preferată ca să-ți fie mai bine.