Cercetătorii au descoperit că există un interval după care hormonii se potolesc, iar senzaţia de foame nu îţi mai dă planurile peste cap.
Un studiu recent arată că reuşeşti să îţi menţii mai uşor greutatea ideală odată ce activitatea hormonilor care induc senzaţia de foame se diminuează. Acest fenomen apare după 12 luni de dietă strictă, potrivit cercetării.
Cercetătorii au comparat lupta pentru menţinerea siluetei cu eforturile depuse pentru a combate dependenţa de droguri, iar mesajul pentru cei care încearcă să slăbească şi ţin dietă este acelaşi: "Nu renunţa!"
Studiul de la University of Copenhagen, din Danemarca, sugerează că senzaţia constantă de foame poate fi combătută cu multă perseverenţă. Rezultatele cercetării au că după 12 luni de la începerea unei diete, participanţii la studiu aveau în organism cu 65% mai mulţi hormoni meniţi să reducă apetitul decât aveau iniţial.
"E foarte dificil să combaţi foamea - e ca şi cum ai lupta împotriva unui drog. Ar fi fost un mecanism excelent în urmă cu 50 de ani, dar problema în ziua de astăzi este că avem atât de multă mâncare la dispoziţie încât putem mânca tot timpul. Am reuşit să arătăm că nu ar trebui să renunţi. Dacă reuşeşti să îţi menţii greutatea timp de un an, devine mai uşor", a explicat Signe Sorensen Torekov, profesor de ştiinţe biomedicale.
Studiul a fost publicat în European Journal of Endocrinology.