Să-i ajuți pe copii să crească sănătoși este dificil, trebuie să fii tu însăți stăpână pe tine, dar și mai greu este să te uiți la ei cum se luptă cu greutățile, deci trebuie să-i împingi de la spate să-și înfrunte temerile și să-și asume responsabilitatea pentru faptele lor, ca să-și poată atinge potențialul maxim.
Părinții care-și antrenează copiii să înfrunte viața și să fie fericiți, să aibă succes, evită următoarele 13 lucruri:
1. Părinții responsabili nu-și transformă copiii în victime
Să fie exclus din echipa de fotbal sau chiar să rămână corijent nu-l face pe nici un copil să fie o victimă. Respingerea, eșecul și nedreptatea fac parte din viață. În loc să permită celor mici să se autocompătimească sau să-și exagereze problemele, părinții cu capul pe umeri îi încurajează pe aceștia să se lupte în continuare, să se identifice pe sine și să fie pozitivi în ciuda circumstanțelor.
2. Nu-și asumă vina altora
Sentimentele de vinovăție duc la o listă lungă de strategii parentale greșite, cum ar fi cedarea în fața copiilor când deja le-au refuzat ceva sau acordarea unor libertăți exagerate la așa zisele ocazii speciale. Părinții care știu ce fac recunosc că deși vina este un sentiment puternic inconfortabil, el este suportabil. Ei refuză ca sentimentele să le întunece judecata.
3. Cei care sunt sănătoși mental nu fac din copii centrul universului lor
Este tentant să îți construiești toată viața în jurul celor mici, dar copiii care cred că sunt centrul universului ajung să fie prea alintați și se transformă în adulți aroganți, iresponsabili. Părinții trebuie să își învețe copii să se concentreze asupra a ceea ce au ei de oferit lumii, nu doar asupra a ceea ce dețin deja.
4. Părinții puternici nu lasă frica să le dicteze alegerile
Nimic nu poate fi mai ușor decât să-ți păstrezi copilul într-o bulă protectoare, dar acest lucru îi oprește dezvoltarea. Părinții puternici se văd ca și când ar fi ghizi nu protectori. Ei le permit celor mici să plece în lume să să experimenteze chiar și ceea ce pe ei îi sperie.
5. Nu oferă copiilor putere asupra celor mari
Copiii care dictează familiei ce să facă sau ce să mănânce au prea multă putere. Ei devin astfel mai mult decât egali, chiar șefi în casă, ceea ce nu este bine pe termen lung, pentru că devin încrezuți și se așteaptă ca toată lumea să le facă pe plac. Părinții sănătoși își împuternicesc copiii să facă alegeri bune, dar păstrează o ierarhie.
6. Părinții buni nu se așteaptă la perfecțiune
Așteptările realiste sunt binevenite, dar să te aștepți la prea mult de la cei mici este nesănătos. Părinții perfecți știu să realizeze când copilul lor nu poate excela în ceva. Decât să-l împingă pe acesta non-stop de la spate să fie mai bun decât ceilalți, ei se concentrează să-l facă să devină cea mai bună variantă a lui însuși.
7. Cei care știu cum să-și crească copiii nu le dau voie să evite responsabilitățile
Aceștia știu că trebuie să le acorde copiilor anumite responsabilități, în concordanță cu vârsta, pentru ca aceștia să se dezvolte armonios. Ei se așteaptă ca cei mici să deprindă unele calități și aptitudini pentru a deveni cetățeni responsabili.
8. Nu-și ascund copiii de durere
Deși este greu să-ți vezi copilul că suferă sau este anxios, toți copiii au nevoie să experimenteze o gamă cât mai largă de sentimente, ca să poată tolera disconfortul. Părinții capabili le oferă odraslelor tot sprijinul necesar pentru a trece prin aceste suferințe și a căpăta încredere în sine, dar îi ajută să facă față greutăților, nu-i feresc de ele.
9. Părinții puternici nu se simt responsabili pentru emoțiile celor mici
Este extrem de tentant să-ți liniștești copilul când este nervos sau să-l înveselești când este trist, dar părinții trebuie să știe că dacă le controlează acestora emoțiile ei nu vor mai putea să-și dezvolte inteligența emoțională. Părinții trebuie să-și ajute copiii să fie responsabili pentru propriile emoții, ca să nu depindă toată viața lor de alții.
10. Nu-i împiedică pe copii să facă greșeli
Indiferent că este vorba despre câteva întrebări greșite la temă sau geanta pentru antrenament, geșelile sunt cel mai bun profesor. Părinții puternici emoțional își lasă copiii să facă greșeli și să se confrunte cu consecințele.
11. Părinții fac distincția între diciplină și pedeapsă
Pedeapsa este despre a face copilul să sufere pentru comportamentul lui, iar dispiplina este despre a-l învăța cum să se comporte mai bine pe viitor. Părinții stăpâni pe sine vor doar să-și învețe copilul auto-disciplina, pentru a putea face alegeri mai bune pe viitor.
12. Nu o iau pe scurtătură ca să evite disconfortul
Este ușor și rapid să cedezi în fața unui copil care plânge sau să-i faci treburile, dar acestea sunt scurtături care-i învață pe cei mici obiceiuri nesănătoase. Îți trebuie o tărie extraordinară de caracter ca să tolerezi disconfortul și să-l înveți pe un copil că este mai bine să-și facă singur treaba decât să aștepte să i-o rezolve alții.
13. Își păstrează valorile
În lumea de astăzi este ușor să te pierzi în teme, sarcini și antrenamente, strecurate minuțios în programul celui mic și combinate cu presiunea de a fi cel mai bun părinte din social media și este ușor să pierzi din vedere cel mai important lucru. Părinții cu coloană verticală își cunosc valorile și se asigură că întreaga familie le acceptă.
13 lucruri pe care părinții puternici nu le fac
Ca să crești copii sănătoși mental, gata să ia viața în piept oricând, trebuie să ai renunți la obiceiurile distrugătoare și nesănătoase, practici care nu fac decât ca cei mici sa devină dependenți de alții.