Citește în continuare despre obiceiuri zilnice care îți afectează creierul în mod semnificativ.
1. Lipsa de comunicare
Un studiu realizat de către University of Michigan a demonstrat că până și 10 minute de comunicare interumană pe zi crește abilitatea mentală. Nu este nevoie să ieși afară și să vorbești cu prima persoană pe care o vezi, ci este suficient să vorbești la telefon cu un prieten sau o rudă.
2. Prea mult zahăr
Conform cercetărilor, o cantitate foarte mare de zahăr agravează afecțiunile creierului și producerea neuronilor, mai ales memoria pe termen lung și capacitatea de învățare.
3. Lipsa exercițiilor
Potrivit oamenilor de știință, vârful de productivitate al creierului este atins undeva între 16-25 ani, după care scade treptat. Cu toate acestea, cercetări foarte scumpe au arătat faptul că exercițiile care stimulează activitatea cerebrală (precum cititul și rezolvare de puzzle-uri) pot să îmbunătățească semnificativ performanțele intelectuale, chiar și la persoanele care prezintă semne timpurii de demență sau senilitate.
4. Săritul peste micul dejun
Studiile au arătat că un copil care ia în fiecare dimineață micul dejun se descurcă mai bine la școală. Săritul peste micul dejun cauzează o scădere a glucozei din sânge și afectează negativ funcțiile creierului.
5. Junk food
Prea multă mâncare de tip fast food și junk food și porțiile exagerat de mari afectează în mod negativ legătura dintre celulele din creier, deci memoria. În plus, poate cauza depresia.
6. Înghețata
Orice mâncare foarte rece provoacă dureri de cap. Alimentele reci îngustează vasele de sânge, iar corpul, care încearcă să prevină hipotermia, timite sânge cald către creier, care în schimb, dilată vasele de sânge. Această diferență de temperaturi este cea care provoacă durerile de cap.
7. Vorbitul la telefon
Un studiu efectuat pe șobolani indică o legătură directă între cancerul de creier și folosirea telefoanelor mobile. Chiar și așa, n-ar trebui să-ți arunci mobilul, dar doctorii te sfătuiesc să folosești un speaker sau o pereche de căști și să nu mai pui telefonul direct la ureche sau lângă perna pe care dormi.
8. Acoperirea capului în timp ce dormi
Când ți-e frig noapte, încearcă să nu te mai acoperi până peste cap, pentru că astfel reduci cantitatea de oxigen care intră în organism și ești nevoită să reciclezi aerul expirat, care este plin de dioxid de carbon.
9. Deshidratare
După cum bine știi, creierul uman este format în proporție de 70-80% din apă, care este responsabilă pentru livrarea substanțelor necesare la creier. Acest organ funcționează mai eficient când are parte de suficient oxigen și i se oferă destulă apă.
10. Alcool
Studiile au arătat că alcoolul distruge conexiunile dintre celulele creierului, dar cei care întrerup consumul de alcool, ajung, la un moment dat, să funcționeze normal.
11. Fumatul
Fumatul duce nu numai către cancer, dar și la o scădere a activității cortexului. Afecțiuni în această zonă produc scăderea abilităților mentale, pentru că această parte, este printre altele, responsabilă de gândirea coerentă.
12. Exercițiile fizice
Creierul are nevoie de antrenament regulat și un studiu recent a scos la iveală faptul că exercițiile fizice au un efect benefic asupra memoriei pe termen lung.
13. Dieta strictă
S-a demonstrat faptul că în timpul unei diete stricte nu numai că scazi în kilograme, dar din cauza faptul că organismul este privat de anumiți nutrienți, creierul începe să consume din el însuși. Acesta este un alt motiv în plus pentru a începe să gândești mai rezonabil cu privire la regimul alimentar pe care-l ții. Nu te extenua prin înfometare!
13 obiceiuri care în mod SURPRINZĂTOR îți distrug creierul
La fel ca celelalte organe din corpul uman, creierul este afectat de diverși factori, chiar și de cei care se observă mai greu.