Cercetătorii de la State University of New York au ajuns la această concluzie pornind de la faptul că animale precum gorilele sau elefanţii, mai mari ca dimensiuni decât oamenii, au, totuşi, un creier mai mic raportat la dimensiunea corpului. Interesant este că şi intervalul unui căscat la animale este mai scurt decât la om.
Astfel, cercetătorii au formulat ipoteza potrivit căreia dimensiunea creierului ar avea o legătură cu durata unui căscat.
"Important este că nici dimensiunea corpului şi nici structurile anatomice specifice căscatului "craniul şi mandibula" nu influenţează aceste efecte, fiindcă gorilele, cămilele, caii, leii, morsele şi elefanţii africani au, în medie, un căscat mai scurt decât oamenii", arată lucrarea publicată de cercetătorii State University of New York.
Cum au ajuns la această concluzie? Au scanat filmări de pe YouTube, în care apăreau animale căscând. Au analizat astfel 177 de tipuri de căscat, aparţinând unor animale din specii diferite.
Cel mai scurt căscat îl prezintă şoarecii, cu o medie de 0,8 secunde. Oamenii, în schimb, au un căscat de 6,5 secunde în medie.
Această legătură confirmă teoria propusă de psihologul Andrew Gallup, potrivit căreia rolul căscatului este acela de a răcori creierul.