După vârsta de 30 ani, dar mai ales de la 50 de ani în sus este foarte important să ai un regim alimentar bogat în suplimente, pentru a evita acumularea kilogramelor în plus, creșterea colesterolului și afecțiuni precum diabetul de tip 2, așa că iată ce trebuie să mănânci mai mult:
1. Somon sălbatic
Asociația Cardiologilor din America sugerează ca persoanele de peste 50 de ani să mănânce pește de două ori pe săptămână, mai ales pește gras, precum somonul, deoarece acesta este bogat în acizi grași omega-3, adică grăsimi nesaturate, care combat iritațiile și îndepărtează trigliceridele.
2. Fasole
Cercetările arată că dacă mănânci zilnic 3/4 cană de mazăre, fasole sau linte, scazi colesterolul rău cu cel puțin 5%, iar în cazul celor care suferă deja de diabet tip 2, hemoglobina A1C, scade cu 0.5%.
3. Semințe de chia
Aceste semințe mici și negre sunt pline de fibre, 28 de grame având aproape 11 grame de fibre și 5 grame de omega-3, care împreună mențin sănătatea inimii.
4. Fructe de pădure
Fructele de pădure combat apariția cancerului și afinele atenuează simptomele de Alzheimer, iar merișoarele întrețin sănătatea sistemului cardiovascular.
5. Avocado
Hipertensiunea la persoanele de peste 50 de ani este un risc foarte mare, ca și colesterolul crescut, mai ales la bărbați, de aceea trebuie să-ți menții indicele de masă corporală undeva între 18.5 - 25, să faci regulat exerciții fizice, să elimini alcoolul și sarea, deci per total, să ai un stil de viață mai sănătos, care să includă alimente precum avocado, care este bogat în grăsimi sănătoase.
6. Ciuperci
Ciupercile pot fi folosite în multe feluri de mâncare și au doar 20 de calorii la o cană, conținând foarte mult potasiu, care contrabalansează efectele sodiumului și asigură sănătatea sistemului circulator.
7. Mere
În general, merele sunt relativ ieftine și conțin 5 grame de fibre, cercetările demonstrând că un măr pe zi chiar ține mediul departe, deoarece scade colesterolul LDL.
8. Broccoli
Pentru a ține sub control dimensiunile vezicii urinare ai nevoie de legume crucifere, ce cresc în apropiere de pământ natural și de preferat în acest sens este broccoliul.
9. Crucifere
Legat de punctul anterior, foarte bune sunt și conopida, varza, varza de Bruxelles și salata kale, bogate în folați, vitaminele C, E și K, importante în menținerea în parametrii optimi a sistemului circulator.
10. Legume cu frunze verzi
Spanacul, salata și altele asemenea sunt bogate în vitamina K, importantă în circulația sângelui, vitamina C, care previne apariția cancerului și folați, care sporesc capacitățile intelectuale. Acestea mai sunt bogate și în luteină și carotenoide, care previn degenerarea maculară.
11. Nuci
În loc să mănânci chipsuri, mai bine consumi nuci, deoarece în 2013, în urma unui studiu, s-a descoperit că dacă mănânci zilnic 28 de grame de nuci, scazi riscul de boli pulmonare, atac de cord și afecțiuni coronariene. Acestea pot fi consumate ca gustare, preferabil crude, sau adăugate în salate, shake-uri și prăjituri dietetice.
12. Iaurt
Iaurtul are foarte mult calciu, necesar menținerii sănătății oaselor, dar are și proteine și probiotice, care ajută intestinele să funcționeze corespunzător.
13. Cereale integrale
Orezul brun, ovăzul și quinoa abundă în fibre, vitamine din complexul de B-uri și multe alte minerale, care asigură sănătatea sistemului cardiovascular și scad nivelul colesterolului rău.
13 super alimente pentru persoanele cu vârste de peste 50 ani
Pe măsură ce înaintezi în vârstă ți se schimbă nu numai gusturile în materie de haine și muzică ci și digestia, astfel încât îți permiți să mănânci din ce în ce mai puține dulciuri, produse de patiserie și să bei mai puține sucuri.