Această listă este alcătuită în mod special pentru părinții care își fac prea multe griji și cel mai important lucru de ținut minte este că de unele obiecte din casă e destul de dificil să scapi.
1. Plante în ghiveci
De obicei, plantele în ghiveci sunt la îndemâna celor mici, deci nimic nu-i poate opri să guste din ele. Din păcate, consecințele sunt destul de grave, mai ales dacă obișnuiești să le stropești cu diverse substanțe. De exemplu, azaleea poate cauza un șoc toxic, iar dieffenbachia duce la umflarea gâtului. Pentru a preveni un dezastru, ar trebui să scapi de toate plantele din casă.
2. Capacele de priză
Deși nu sunt ceva nou, capacele pentru prize sunt, totuși, ușor de îndepărtat și atrag atenția celor mici. Așa că cea mai simplă metodă de a ascunde prizele este să le acoperi cu mobilă, astfel este mult mai sigur că un copil nu va putea ajunge să bage degetele.
3. Pernițe și mileuri
Piesele care accesorizează mobila sunt cu adevărat periculoase, deoarece un copil care le vede și le trage se poate alege cu ceva care îi cade în cap sau pur și simplu înghite puful, penele, șiragul de mărgele și alte ornamente. În plus, copiii mici, care se învârt în pat, se pot sufoca în excesul de material, deci pentru a fi sigură că nu pățește nimic, pune-l pe cel mic să doarmă doar pe saltea.
4. Cadă alunecoasă
Dacă alunecă în cadă, copilul se poate îneca sau își poate sparge capul, așa că cel mai bine ar fi să pui un covor de cauciuc în cadă, dar și pe gresia din baie. În plus, dacă îl lași singur în cadă, acoperă dopul, ca să minimalizezi riscul de lovire și pune un mâner pe un perete, ca atunci când copilul vrea să se ridice să se poată ajuta de ceva.
5. Locuri de ascunzătoare
Este posibil ca un copil să se ascundă într-un cufăr plin cu materiale și care are capacul foarte greu sau într-un dulap plin de cutii, de unde să nu mai poată ieși fără să facă dezastru și să se lovească, apoi să se sperie. Ține încuiate asemenea locuri, ca să îți poți găsi copilul oriunde s-ar duce.
6. Coșuri de gunoi
Coșurile de gunoi, ca și orice altceva colorat, atrag atenția copiilor. Pentru a împiedica un copil să ia ceva din gunoi, cum ar fi o bomboană expirată sau sticla de balsam, acoperă coșul cu un capac și ascunde-l, chiar dacă îl pui doar sub chiuvetă, celui mic îi va fi mai greu să ajungă la el și posibilitatea ca cineva să-l vadă va crește.
7. Scări
Dacă a învățat deja să meargă sau să se târască, atunci va fi tentat oricând să urce și să coboare scările, în cazul în care stați la casă, deci asigură-te că pui un gărduleț care să fie destul de înalt încât copilul tău să nu poată trece sau poți trage o plasă de pescuit la baza scărilor, dar aceasta este totuși mai riscantă întrucât este mai elastică.
8. Cabluri
În ziua de astăzi este imposibil să nu mai folosești dispozitive electronice, dar poți acoperi în multe feluri cablurile. Ascunde ruterul într-o cutie de pantofi, lipește măcar câteva dintre cabluri de pereți sau interiorul mobilei, pune-le pe sus, pe la tavan sau dacă le lași pe jos, lipește-le bine cu bandă adezivă puternică.
9. Podele alunecoase
Podelele alunecoase și covoarele găurite reprezintă adevărate capcane pentru copiii care abia au învățat să meargă și vor să alerge toată ziua. Dacă ți-e frică că s-ar putea întâmpla așa ceva, repară covorul sau îndepărtează-l și pune pe podea o ceară specială, ca nu se mai alunece și nu uita de covorul de cauciuc din baie.
10. Sertare
Pentru a împiedica un copil să ajungă la conținutul unui sertar sau să nu-l scoată de tot, ca nu cadă peste el, poți folosi opritoare, încuietori speciale, benzi magnetice și multe alte opțiuni din magazinele de specialitate. Așa îți vei proteja și lucrurile de valoare.
11. Animalele de companie
Chiar și cele mai prietenoase animale de companie reprezintă un pericol pentru copiii mici, deci acestea ar trebui verificate de veterinar, vaccinate și dresate. Ar trebui să fii foarte atentă când alegi un animal de companie și să iei numai specimene de rasă, de la crescători autorizați, pentru că astfel controlezi mai bine istoricul medical. În plus, asigură-te că cel mic nu atinge niciodată mâncarea animalelor și nu intră în culcușul acestora. Învață-ți copiii să fie respectuși cu animalele, deoarece acestea sunt imprevizibile și nu se știe exact când se pot simți amenințate.
12. Pungile de plastic
Câteodată, părinții uită să ascundă pungile de plastic, dar din moment ce acestea fac zgomot, ele pot atrage cu ușurință interesul copiilor, care le pot pune pe cap și se pot sufoca sau le pot băga în gură și se pot îneca. Ține mereu pungile de platic undeva unde nu pot ajunge cei mici.
13. Butoanele aragazului și chiuvetele
Pentru a împiedica un copil să se joace la aragaz, poți lua butoane speciale, care îl vor opri să dea drumul la gaz. În plus, dacă setezi robinetul de la chiuvetă la o anumită temperatură, împiedici astfel copilul să se opărească.
14. Decorațiunile din casă
Vazele grele, statuetele, tablourile și lumânările parfumate sunt adesea roase sau sparte de copiii curioși. Pentru a împiedica acest lucru, asugură-te că nu lași nimic prin casă ce se poate sparge sau poate fi mâncat.
Ține minte că deși sunt atât de multe moduri de a proteja un copil, este important să ascunzi obiectele ascuțite și să-l înveți pe cel mic regulile de siguranță.
14 lucruri din casă, care îi pot face rău copilului tău
În fiecare zi, milioane de copii ajung la urgențe din cauză că au căzut și s-au accidentat, s-au ars din greșeală la aragaz sau au suferit o toxiinfecție alimentară și aceste lucruri se întâmplă adesea acasă, deoarece oricât de mult ar încerca părinții să aibă grijă de ei, este cu adevărat greu să iei în calcul totul. În plus, este greu să-ți imaginezi că un obiect care a fost în casă înainte acum devine un pericol.