Mulți părinți au încercat aceste sfaturi, care s-au dovedit a fi eficiente, deoarece copilul a crescut mai independent și stăpân pe sine.
1. Cum să țină corect foarfeca
Copiii uită adesea cum se ține corect o foarfecă, dar pentru a-i aduce aminte unde trebuie să țină degetele, poți să-i desenezi ceva pe unghia de la degetul mare și să-i spui că aceea trebuie să stea în sus, spre el.
2. Învață-l să aibă o rutină sănătoasă
Ca să se poată controla îi trebuie o rutină sănătoasă și îl poți învăța dacă iei o coală de hârtie A4 și o împăturești în două, pe lungime, apoi faci mici tăieturi până la jumătate, pe una dintre laturile lungi, precum un anunț lipit pe stâlp. Scrie câte o sarcină în fiecare „fereastră”, cum ar fi „de făcut patul” sau „spălat pe dinți”, apoi desenează ceva sugestiv deasupra fiecărei sarcini. După îndeplinirea fiecărei sarcini, bifează cu verde căsuța. Poți pune această listă pe un perete, undeva unde să ajungă și să vadă clar cel mic, ca să-și aducă mereu aminte cele mai importante lucruri pe care le are de făcut.
3. Legarea șireturilor
Întotdeauna este greu până învață să-și lege singur șireturile, dar ca să vă distrați amândoi, poți desena un pantof pe o foaie de hârtie, apoi să faci mici găuri și să bagi șțireturile prin ele. Poți lua cu ușurință acest joc oriunde mergeți și astfel îl vei învăța ceva util și îl vei ține pe cel mic ocupat în mijloacele de transport de exemplu. În plus, nu vei mai avea peste tot prin casă pantofii murdari de pe stradă și poți învăța chiar tu noi moduri de a lega șireturile.
4. Cum se folosesc nasturii
Desenează pe o hârtie o râmă și lipește câțiva nasturi pe ea, apoi trece prin aceștia mici bucăți de material cu tăieturi pe mijloc, ca să imiți închiderea nasturilor.
5. Ceasul
Ia două farfurii de carton și scrie pe una dintre ele numere corespunzătoare minutelor și pe cealaltă numere corespunzătoare orelor, iar pe cea cu minutele pune-o dedesubtul celei cu ore. Folosește-te de un bold și două agafe de hârtie pentru combina cele două farfurii, în condițiile în care pe una dintre ele deja ai tăiat-o între fiecare număr. Astfel vei demonstra cu ușurință legătura dintre ore și minute.
6. Bunele maniere la masă
Când un copil învață cum să mănânce frumos la masă, se pot sparge multe farfurii, dar poți evita acest lucru dacă lipești sub ele câte 3 ventuze. Astfel vei împiedica tragerea și alunecarea farfuriilor de pe masă.
7. Învățarea numerelor
Un copil poate învăța matematica de bază cu ajutorul pieselor de lego. Fă câteva cartoane cu numere pe ele și desenează alături de ele numărul de cărămizi colorate corespunzătoare. Un copil ar trebui să construiască din lego aceeași coloană pe care o are pe cartonaș și vei vedea că în acest fel totul va fi mai distractiv și mai ușor de învățat.
8. Învățarea anotimpurilor
Această jucărie hand-made va face copilul să țină minte mai repede fiecare anotimp. Decupează 5 cercuri de hârtie colorată diferit, în funcție de anotimpul reprezentat și un dreptunghi maro pe mijlocul hârtiei albe, care să imite un trunchi de copac. Lipește următorul cerc pe jumătate, apoi deasupra lui și celelalte. La final, copacul tău ar trebui să arate precum o carte cu fiecare filă desenată în conformitate cu sezonul pe care-l reprezintă, de exemplu, cu fulgi de zăpadă pentru iarnă, boboci de flori pentru primăvară, frunze verzi vara și frunze galbene pentru toamnă.
9. Despre dreptate
S-ar putea să-ți fie greu să le explici copiilor că este greșit să păstreze doar unul dintre ei toate bomboanele. Ca să-ți fie mai ușor, poți lua un umeraș, de marginile căruia să agăți cu ajutorul unor sfori câte o cutie mică de carton identică. În aceste cutii pui diverse bomboane care să echilibreze balanța și copii vor învăța cum să împartă lucrurile și să nu se mai certe.
10. Cum să se îmbrace singuri
Pregătește din timp diverse ținute și fă-le poze, apoi cere-i copilului să găsească singur hainele din imagine. Astfel, această sarcină plictisitoare va deveni o nouă căutare de comori sau un joc pentru detectivi.
Vezi cum îți poți pregăti copilul pentru lumea reală
Un proverb indian spune în felul următor: „Tratează-ți copilul ca pe un oaspete în casă: dă-i de mâncare, educă-l, apoi lasă-l să plece.”