Ne modelăm în mod constant copiii şi le spunem cum să acţioneze şi cum să se comporte, iar modul în care vorbim cu ei se încadrează perfect în această categorie.
Există la modul general, trei moduri diferite în care părinţii comunică cu copiii lor. Prima metodă este de a vorbi într-un mod agresiv. Aceşti părinţi ţipă mult, îşi arată copiii cu degetul şi folosesc multe cuvinte care atacă.
A doua formă de comunicare ce poate fi văzută în mod frecvent este o formă pasivă. Aceşti părinţi mormăie cuvinte blânde, cuvinte precaute şi folosesc un ton care nu dă rezultate atunci când vorbesc cu copiii lor. Drept rezultat, ei se trezesc la un moment dat şi realizează că micuţii lor se revoltă şi trec peste deciziile părinţilor. Din păcate aceşti părinţi sunt atât de pasivi încât uneori, când nervii lor sunt întinşi la maximum, brusc îşi transformă comunicarea într-un ton extrem de agresiv.
În cele din urmă, al treilea mod în care părinţii pot comunica cu copiii lor este unul asertiv (fac un enunţ, afirmativ sau negativ). Acesta este de departe, cel mai eficient mod de a comunica cu copiii pe toate nivelurile. Un mod asertiv de a comnica este ferm, consecvent, pozitiv, pe un ton cald şi încrezător.
Iată mai jos câteva sfaturi şi recomandări de la specialişti, pentru ca tu să îţi îmbunătăţeşti metodele prin care vorbeşti cu copiii tăi, astfel încât cei mici să te asculte:
1. Foloseşte numele copilului tău.
2. Foloseşte un limbaj pozitiv.
3. Relaţionează cu copilul tău, stabileşte o legătură prin contactul vizual.
4. Foloseşte volumul în mod corespunzător şi nu ridica vocea dacă nu e cazul.
5. Sugerează-i copilului opţiuni sau alternative dacă vrei să coopereze cu tine.
6. Menţine lucrurile la un nivel simplu, nu îi da copilului prea multe indicaţii de-odată şi nu îl bombarda.
7. Stai departe de tendinţa de a fi o mamă cicălitoare. Întocmeşte o listă cu lucrurile pe care le au copiii de făcut, fă-le o rutină fără să îi cicăleşti.
8. Modelează-i şi aşteaptă-te să aibă bune maniere. Aceste maniere nu trebuie să fie opţionale, nici acasă, dar nici în altă parte.
9. Fii blândă, dar în acelaşi timp fermă. Dacă ai luat o decizie în legătură cu un lucru, rămâi la această decizie şi nu o schimba.
10. Pune întrebări cu final deschis? Dacă vrei ca ai tăi copiii să se gândească mai mult şi să îşi deschidă mintea, trebuie să le pui întrebări cu final deschis. Asta înseamnă că nu sunt întrebări la care cel mic poate răspunde cu un simplu "da" sau "nu".
11. Caută să vezi dacă înţelege. Dacă vezi că copilul tău nu răspunde la cererile tale sau este confuz după ce a primit indicaţiile tale sau în urma conversaţiilor cu tine, aminteşte-ţi să verifici dacă a înţeles înainte de a trece la următorul subiect.
12. Explică-i ceea ce vrei cu mesaje care încep cu "Eu". Atunci când îi ceri copilului tău să facă ceva, vei primi un răspuns mai important dacă îi explici ceea ce vrei în termeni de gânduri şi sentimente, trimiţându-i mesaje cu "Eu". Este mult mai eficient decât dacă foloseşti un ton pe care îi dai ordine sau trimiţi mesaje care încep cu "Tu".
13. Dă-i de veste şi anunţă-l. Dacă copilul tău nu este încântat de ceva sau de o activitate, iar tu simţi că este timpul să treceţi mai departe sau să plecaţi, încearcă acest truc: spune-i şi oferă-i avantajul, avertizându-l "Ionuţ, aproape e timpul să plecăm. Începe să îţi iei la revedere de la căţeluşi".
14. Fă-ţi timp pentru conversaţii faţă în faţă. Acest lucru este extrem de important dacă există o diferenţa mare de vârstă între copiii tăi.
Uneori fraţii mai mari vorbesc peste cei mici, iar uneori cei mici preferă să îşi lase fraţii mai mari să vorbească. Prin urmare, încearcă să porţi conversaţii separate, faţă în faţă, cu micuţii tăi, în momente diferite ale zilei, astfel încât să poţi vorbi la nivelul lor şi să foloseşti un vocabular corespunzător. (Via.)