Trucurile din acest articol te vor ajuta pe tine sau îi vor ajuta pe cei dragi să se lase de fumat, iar dacă știi și altele le poți împărtăși cu noi.
- Începe ușor, dar sigur, identificând momentul exact când vei fuma ultima ta țigară și încearcă să alegi locul și timpul în care să nu te provoace nimeni și să te poți bucura de ea. Evită așadar orice situație stresantă precum examene, schimbarea locului de muncă sau o operație.
- Fă curat și în acest proces aruncă toate scrumierele, brichetele și țigările rămase, iar dacă trăiești cu oameni care fumează, dar nu se vor lăsa odată cu tine, cere-le politicos să-ți respecte alegerea și să încerce să nu fumeze când ești prin preajmă.
- De îndată ce simți nevoia de o țigară, bea un pahar cu apă.
- Pune un borcan transparent pe masă și în el fiecare țigară nefumată.
- Nu mai bea cafea, măcar la început, deoarece în cel mai probabil caz, erai obișnuită ca pe lângă cafea să fumezi, deci de aici vine și pericolul de a-ți mai aprinde un foc.
- La început, va trebui să mănânci în loc să fumezi, deci asigură-te că snacksurile tale sunt sănătoase. De exemplu, ai putea avea la îndemână fructe deshidratate, nuci și fructe sau legume proaspete.
- Spune celor de pe social media despre decizia ta, deoarece îți va fi jenă să te apuci din nou dacă știe atâta lume că te-ai lăsat, iar jena este o motivație puternică. De asemenea, vei primi sprijinul altor persoane care au trecut prin aceleași stări și situații ca și tine.
- Citește cărți motivaționale sau măcar uităte la filme și documentare cu tematică antitutun.
- Încearcă să analizezi situațiile când fumezi mai mult și să nu te mai regăsești în ele pe viitor. Evită tentațiile și schimbă-ți programul de muncă, dacă poți, ca să nu mai fumezi în pauze, alături de colegii tăi.
- Așteaptă puțin și dacă simți că ești pe punctul de a ceda, găsește altceva de făcut pentru măcar 5 minute, fiindcă cercetătorii sunt de părere că de atât timp ai nevoie ca să-ți întrebi subconștientul de ce faci un anumit lucru.
- Încearcă să renunți la fumat înainte de o vacanță și să pleci fără țigări la tine, dar nu uita de decizia de a te lăsa nici pe parcursul zilelor libere nici când te întorci acasă.
- Du-te la cel mai apropiat spital unde există pacienți cu cancer de plămâni și întreabă-i atât pe medici cât mai ales pe pacienți ce cred despre fumat. Experiența te va șoca.
- Pariază cu un prieten foarte mulți bani pe faptul că te vei lăsa de fumat și dacă te vei reapuca va trebui să renunți la bani deci te va durea sufletul, dar fii sinceră și nu trișa.
- Instalează-ți pe telefon o aplicație specială care să te ajute să te lași prin monitorizare banilor pe care-i economisești și nu numai.
- Dacă simți că nu te mai poți lupta, spală-te pe dinți cu apă rece și pastă mentolată, apoi bea un pahar de lapte rece, deoarece, de obicei, după ce fac aceste lucruri, oamenii nu mai vor să fumeze.
- Cere-le tuturor celor pe care-i știi că fumează să nu o mai facă în preajma ta cel puțin două luni și dacă le ceri o țigară să te refuze indiferent e motivele invocate.
- Încearcă să mesteci o gumă de fiecare dată când vrei să fumezi. Acest lucru îți va menține creierul ocupat.
- Când vrei să fumezi, miroase ceva dezgustător. Dacă faci foarte des acest lucru, atunci în curând dorința de a fuma va fi asociată cu dezgustul.
- Încearcă hipnoza, acupunctura și psihoterapia, întrucât unii oameni chiar au reușit să se lase de fumat cu ajutorul specialiștilor.
- Dacă ți-e frică numai când te gândești că nu vei mai fuma niciodată, setează-ți mici pași peste care să treci și să te simți împlinită când ajungi la ei. De exemplu, primul pas ar putea fi să nu fumezi 2-3 ore, pe urmă 12 ore și tot așa. Apoi ieși în oraș cu prietenii și nu fuma nici măcar o țigară și te vei lăsa de tot fără să-ți dai seama când a trecut timpul.