Relaţiile dintre părinţi şi copii sunt complicate. Dar pentru a te ajuta să tragi linia şi să stabileşti propriile tale reguli, iată mai jos trei momente în care este perfect în regulă să spui o minciună copilului tău.
Minte-l atunci când...
1. Există o întrebare existenţială pe care cel mic ţi-o adresează prea devreme
Când copilul tău de doar 3 ani se uită la tine cu acei ochi mari şi frumoşi şi te întreabă dacă vei fi acolo lângă el pentru totdeaua (probabil exact în momentul în care tragi apa după ce ai aruncat peştişorul lui auriu în vasul de toaletă), îl minţi.
Îl minţi pe micuţul tău printre dinţi şi trebuie să fie o minciună convingătoare, scriu cei de la sheknows.com.
"Nu, nu există nicio şansă ca Mami să fie lovită mâine de un fulger. Da, Mami va fi întotdeauna aici".
Moartea nu este un concept pe care un creier tânăr să îl poată înţelege cu uşurinţă, dar ideea că tu s-ar putea să nu mai fi prin jur poate fi un aspect problematic, aşa că păstrează discuţia despre moarte pentru ziua în care simţi că a venit momentul potrivit să abordaţi acest subiect, iar copilul tău va fi suficient de mare pentru a înţelege ce înseamnă.
2. Este o problemă legată de menţinerea în viaţă a magiei Crăciunului
Da, să le spui copiilor tăi că un bătrânel vesel şi cu barba albă poate - şi chiar va intra pe viitor în casa voastră pentru a lăsa cadouri sub prad este poate puţin ciudat, dar există o veche tradiţie îndrăgită de multă lume şi care, pentru mulţi părinţi, face parte din magia Crăciunului.
Minciuna legată de Moş Crăciun se află în mijlocul multor dezbateri ale părinţilor, dar deşi există părinţii care spun că minciuna aceasta poate slăbi încrederea copiilor, totuşi nu există studii clare care să indice că - dacă îl minţi pe cel mic în legătură cu Moş Crăciun (sau Iepuraşul de Paşte sau Zâna Măseluţă) - acest lucru are efecte negative pe termen lung.
Aşa că dacă vrei să păstrezi vie magia Crăciunului şi să spui mici minciuni despre Moş Crăciun, dă-i înainte! Dar foloseşte-ţi intuiţia atunci când vine momentul să dezvălui adevărul copilului tău.
3. Încurajează creativitate
Dacă micuţul tău îţi desenează un portret, nu vei avea de gând să spui "Da, este drăguţ, dragul meu, dar dacă te uiţi mai atent, vei observa că ochii mei sunt de aceeaşi mărime... şi nu sunt roşii. Desenează-l încă o dată."
Explozia de creativitate a copilului tău nu este momentul potrivit pentru a ţine o lecţie de anatomie. Acelaşi lucru este valabil pentru colierele făcute din macaroane, pietrele pictate şi orice alt obiect făcut de cel mic din cartoane de ouă. Nu este nevoie să exagerezi cu criticile şi nu-i nevoie nici să-i spui micuţului tău că este un geniu în domeniul artei. Dar câteva minciuni nevinovate nu îi vor face rău. Sursa.