Pentru mămicile care au copii mofturoşi, medicul nutriţionist Cristina Mirică are câteva recomandări. Înainte de toate, copilul trebuie să stea la masă cu toată lumea, deoarece prin puterea exemplului, fiul sau fiica ta va învăţa cât de importante sunt mesele.
Copil mofturos? 6 trucuri care te ajuta sa il pacalesti!
"În primul rând, trebuie să se mănânce în familie. Un copil căruia îi pui doar lui în faţă - şi te aştepţi să mănânce - nu va mânca. În schimb, dacă vede pe toată lumea din jurul lui mâncând cu poftă un anumit lucru - chiar dacă e broccoli, să zicem - va mânca şi el cu siguranţă.
Problemele cu copiii mofturoşi încep încă de mici, pentru că îi tratăm ca pe nişte persoane din afara familiei, nu din familie. Deci ar trebui de mici, încă de când sunt capabili să mănânce la masă, cu linguriţa, să îi punem lângă noi şi ei să mănânce.
Ei sunt curioşi şi vor să încerce. Copiii îi copiază foarte mult pe părinţii lor. Sigur că, dacă tu îi tratezi diferit, ei se vor purta diferit. Masa este un lucru ce ţine de familie, care se face în familie. Ar fi ideal zilnic să se întâmple acest lucru" [copilul să stea la masă cu părinţii], a declarat Cristina Mirică, consultant nutriţionist, în exclusivitate pentru Feminis.ro.
Dacă te numeri printre mămicile care au copii care suferă de intoleranţe (la lactoză, la gluten, etc.), medicul citat spune că există multe variante cu care poţi înlocui alimentele ce îi provoacă micuţului tău probleme de sănătate.
Ce îi oferi copilului la pachet, când merge la şcoală?
Medicul nutriţionist spune că există variante sănătoase pentru pacheţelul de la şcoală, care nu înseamnă banalul sandviş. De pildă, îi poţi oferi micuţului tău mini-preparate care sunt pe bază de legume ori cu puţină carne de pui şi care pot fi consumate reci.
Copil mofturos? Cum sa-i vii de hac!
"De aici a plecat toată ideea. La şcoală, copiilor li s-a dat sandviş şi am găsit soluţii cât de cât OK, care se pot lua într-un pachet mic, se pune în ghiozdan. De exemplu, brioşele cu ciuperci şi spanac, care sunt delicioase. Sau frigăruile de pui cu legume sau lasagna. Sunt foarte multe mini-mâncăruri care pot fi consumate reci şi sunt foarte gustoase. Nu necesită încălzire. Iar acestea pot înlocui sandvişul. Ştiu că e greu, e un obicei împământenit la noi - pacheţelul cu sandviş la şcoală. Dar e timpul să se schimbe ceva.", a subliniat Cristina Mirică, nutriţionistul Iconic Health, specialista care a creat recent un meniu special pentru copiii cu sau fără intoleranţe alimentare.
Carnea, subiect sensibil în ceea ce priveşte alimentaţia copilului
Copilul tău poate să mănânce carne de trei până la patru ori pe săptămână, dar ai mare grijă la calitatea cărnii pe care o alegi pentru alimentaţia micuţului tău.
"Carnea este un subiect sensibil. Eu nu sunt împotriva cărnii, atât timp cât carnea este de bună calitate. Este un lucru care ţine de fiecare copil. Să ştiţi că sunt copii care spun efectiv "Nu îmi face bine carnea". Deci ei sunt capabili să spună. Dar atât timp cât copilul nu are genul acesta de probleme digestive, carnea nu ar trebui exclusă.
Însă trebuie căutate, pe cât posibil, soluţii. Fără să fie carne cu hormoni şi să nu fie de la animale tratate cu antibiotice. E destul de greu, e destul de costisitor. Carnea nu ar trebui consumată poate de mai mult de trei ori pe săptămână. Şi la copii de trei ori - hai să zicem de patru ori pe săptămână. Există soluţii alternative la carne, care sunt foarte sănătoase. Quinoa sau meiul, de exemplu, sunt şi ieftine şi chiar sunt gustoase. Esenţial este să îi dai copilului să guste, să-i dai oportunitatea aceasta", declarat medicul nutriţionist Cristina Mirică, în cadrul lansarii Iconic Kids, un serviciu marca Iconic Health.