Cercetătorii de la Deakin University au analizat datele obţinute în urma a 20 de studii la care au participat peste 1.200 de femei. În urma unei analize amănunţite s-a ajuns la concluzia că funcţiile cognitive înregistrează un declin în cazul femeilor însărcinate.
"Funcţiile cognitive generale, memoria şi funcţiile executive sunt semnificativ reduse în timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii", au subliniat autorii cercetării.
Funcţiile executive acoperă atenţia la detalii, capacitatea de a planifica şi abilitatea de rezolvare a problemelor.
Profesorul Linda Byrne a declarat că rezultatele cercetării confirmă descoperiri recente cu privire la scăderea pe termen lung a volumului materiei cenuşii la femei, în timpul sarcinii.
"S-ar parea ca reducerea volumului materiei cenuşii la femeile însărcinate se datorează faptului că acele zone cerebrale sunt folosite în scopul dezvoltării unor abilităţi legate de creşterea copilului, precum ataşamentul şi cogniţia socială", a arătat specialistul.
În medie, din cinci femei, patru raportează schimbări la nivel cognitiv în timpul sarcinii, cu simptome ce includ tendinţa de a uita, incapacitatea de concentrare şi senzaţia că nu mai au mintea la fel de ageră.
Aşadar, viitoarele mame trebuie să aibă în vedere o scădere a capacităţii de multitasking şi să nu intre în panică în momentul în care memoria începe să le joace feste. Specialiştii susţin că aceste schimbări nu sunt majore şi nici evidente pentru cei din jur.
"Nu vorbim de tulburări care să împiedice femeia să îşi desfăşoare activitatea de zi cu zi sau care să scadă capacitatea de a da randament la locul de muncă", a completat Linda Byrne.
Cercetătorii nu au reuşit, însă, să identifice factorii care declanşează aceste schimbări la nivelul memoriei şi funcţiilor executive. Cercetarea nu a oferit lămuriri nici în ceea ce priveşte revenirea la normal a funcţiilor cognitive după naştere.