Principalii factori care îi fac pe copii să rămână acasă și după o anumită vârstă este continua schimbare a pieței de muncă și a economiei, lucruri care îngreunează posibilitățile unui tânăr de a se întreține singur și îl fac să se mute din ce în ce mai rar cu partenerul de viață sau un coleg de apartament. Dar în această situație, părinții trebuie să înțeleagă că este diferit să ai grijă de un copil față de un alt adult.
Când dintr-un motiv sau altul tinerii continuă să trăiască cu părinții, deja nu se mai pune problema de efectuarea temelor sau de o oră de venit acasă ci de faptul că aduce sau nu pe cineva în camera lui, care să stea peste noapte sau de faptul că își caută sau nu un loc de muncă stabil. Multe familii beneficiază de pe urma acestui aranjament, care vine totuși cu anumite reguli, limite și așteptări, dar iată ce trebuie să țină minte orice părinte care își are încă puiul acasă.
1. Lucrurile s-au schimbat
Părinții trebuie să înțeleagă faptul că indiferent de situație, copilul lor a crescut și deși ei vor fi mereu paznicii și mentorii lui, autoritatea lor nu mai este aceeași, iar regulile nu pot rămâne aceleași. Invadarea intimității, indicații despre cum să se comporte și ce să zică și alte asemenea pot fi considerate doar dovezi de dragoste din partea părinților, dar pot fi văzute drept comportamente toxice de către tineri.
2. Conflictele minore sunt normale
Poate fi dificil pentru părinți să-și vadă copiii luând decizii cu care ei nu sunt de acord, dar copiii adulți nu o fac din rea voință ci pentru că își doresc măcar un pic de independență. Tocmai pentru că le este greu să învețe să aibă grijă de ei înșiși apar inevitabil și conflictele, datorate, în parte, și diferențelor dintre generații. Pentru că fiecare a crescut într-un mediu diferit, fiecare are propriile lui păreri și valori, iar acest lucru nu înseamnă neapărat că cineva greșește, drept pentru care pedepsele nu mai funcționează și trebuie intervenit cu o conversație rațională.
3. Trebuie să existe o înțelegere
Până la urmă, chiar dacă nimeni nu mai este copil mic în casă, tot proprietarul stabilește anumiți termeni de conviețuire. Unii părinți le cer din start copiilor să contribuie la cheltuielile casei, pe când alții au doar pretenția ca aceștia să facă ordine în casă, dar toată lumea ar trebui să stea, încă de la început, la o discuție deschisă despre bani, zgomot, oaspeți și consum de alcool, droguri și tutun. Aceste reguli vor fi uneori dificil de respectat și cu siguranță vor exista și certuri, iar relația dintre părinți și copii se va modifica pe parcurs, dar astfel știe fiecare foarte clar ce responsabilități are.
4. Este doar o soluție de moment
Din dragoste, unii părinți le permit copiilor să trăiască cu ei pe termen nelimitat, dar acesta este doar un alt mod de a-i răsfăța. Pentru a evita situațiile neplăcute și pentru a le permite părinților să se bucure liniștiți de pensia lor, toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că aceasta este doar o soluție temporară, iar copiii trebuie să învețe cum să fie independeți și responsabili.
4 lucruri pe care trebuie să le știe părinții care trăiesc cu copii adulți
Conform unui studiu realizat de Pew Research Center, cei mai mulți tineri între 22-29 ani trăiesc în continuare cu părinții.