Chiar dacă nu toate sfaturile rudelor se mai aplică în acest secol, iată câteva care au trecut proba timpului.
1. „Mănâncă-ți legumele!”
Deși majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fructe și legume proaspete, tu ar trebui să țintești către 2-3 porții pe zi, deoarece acestea sunt bogate în nutrienți, antioxidanți și fibre și sunt foarte importante mai ales pentru cei care vor să slăbească și cei care au diabet sau colesterol mare. Cu cât mai multe legume mănânci cu atât mai bine vei îndeplini recomandările specialiștilor și cu atât mai puțin vei fi tentată să consumi junk food și fast food, pentru că legumele îți conferă senzația de sațietate. În plus, vitaminele, mineralele și antioxidanții reduc riscul de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.
2. „Nu te umple cu pâine!”
Mama ta nu voia ca tu să mănânci prea multă pâine, pentru a mai avea loc și de restul mâncării, dar în plus, trebuie să știi că prea mulți carbohidrați consumați la începutul unei mese fac nivelul glucozei și al insulinei să crească, ceea ce doar întețește senzația de foame și te predispune la a mai lua alte gustări nesănătoase în timpul zilei. În principiu, pâinea reprezintă doar calorii goale, care te fac să nu mai mănânci alimentele pline de proteine și alți nutrienți.
3. „Încearcă feluri noi de mâncare!”
Când erai mică, mama ta îți dădea să guști tot timpul și din ce avea ea în farfurie, ca să te obișnuiești cu gustul. Când mănânci mereu aceeași mâncare, treci peste multe arome și culturi pe care altfel nu ai cum să le descoperi, deci să încerci alimente noi îți dezvoltă gusturile și te ajută să cunoști lumea într-un fel unic, luându-ți în același timp mai mulți nutrienți.
4. „Nu-ți bea toată băutura înainte de masă!”
Dacă părinții tăi te lăsau să-ți comanzi un suc la restaurant, nu erau foarte mulțumiți dacă îl terminai pe tot înainte de a veni mâncarea, în principiu pentru că nu voiau să te umfli în burtă cu suc și pe urmă să nu mai mănânci nimic sau pentru că nu voiau să mai dea încă niște bani când ți se făcea sete. Ideea este că atunci când te umplii de lichide nu te mai poți bucura de restul mesei și oricum, dacă ți-e chiar atât de sete încât nu mai poți aștepta, apa este cea mai sănătoasă, deoarece nu aduce cu sine calorii goale.
4 motive pentru care trebuie să-ți asculți părinții
Dacă te numeri printre cei care au crescut cu ideea că trebuie să termine totul din farfurie, acum s-ar putea să-ți fi dat și tu singură seama că unele obiceiuri alimentare ale părinților tăi nu-ți mai fac acum bine la siluetă, iar desertul ca recompensă nu e cea mai bună soluție.