Iată câteva dintre cele mai ciudate afecțiuni de care suferă pielea. Poate pe viitor vei putea ajuta pe cineva cu aceste cunoștințe.
1. Dermatită maniacală
Aceasta este o afecțiune psiho-dermatologică ce apare la persoanele care au impresia că sunt atacate de paraziți. Dermatita este de fapt de mai multe feluri și poate proveni, într-adevăr, și de la contactul cu anumiți paraziți. Această denumire provine de la cuvintele grecești derma (piele), zoon (animal) și nosos (boală).
În cartea sa Haut nah: Alles über unser größtes Organ (Close-Up on Skin: Everything About Our Largest Organ), dermatologul Yael Adler descrie cazul unei femei care a venit la el și s-a plâns de mâncărimi extreme. Ea încercase mai multe tratamente, printre care cortisol, produse antiparazitare și diverse creme, dar nimic nu a ajutat-o. Aceasta adusese la cabinet mai multe cutiuțe cu presupuse insecte găsite în pat sau pe corpul ei, deoarece era convinsă că mâncărimile erau cauzate de acestea, dar ele s-au dovedit în final a fi doar celule de piele moartă și particule de praf.
2. Dermatită periorală
Această afecțiune mai este cunoscută și drept „boala stewardeselor”, deoarece se știe că acestea folosesc mult machiaj și se dau de multe ori cu creme hidratante, ca să-și protejeze pielea de aerul uscat din avion, ceea ce cauzează înfundarea porilor. Un alt motiv al acestei afecțiuni poate fi folosirea cremelor pe bază de corticosteroizi.
Această afecțiune se manifestă prin mici pete roșiatice sau pustule cu lichid sau sebum și apar pe toată fața, dar zona buzelor se păstrează curată. Cazurile acstei afecțiuni s-au înmulțit de curând din cauza televiziunii HD, deoarece tehnologia modernă arată fiecare por și fiecare rid, iar oamenii care lucrează în televiziune și cinema sunt mai expuși, pentru că folosesc tot felul de cosmetice care astupă porii.
3. Hiperhidroză
Hiperhidroza se manifestă prin transpirație excesivă pe întrg corpul sau doar pe anumite părți. Dacă transpiri prea mult noaptea și te trezești cu pijamalele ude, este crucial să te vadă un doctor, deoarece motivele pot fi afecțiuni ale tiroidei, diabet, cancer, inflamații sau infecții.
Când o persoană transpiră tot timpul prea mult, bariera protectoare este hidratată excesiv, ceea ce creează condițiile perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Dacă transpirația proaspătă nu miroase, în acest caz, dezvoltarea bacteriilor este cea care cauzează mirosurile neplăcute. Primul tratament pe care îl va recomanda un medic vor fi antiperspirantele cu clorură de aluminiu, pentru că încetinesc activitatea glandelor sebacee.
4. Eritrofobia
Să roșești este normal când faci sport, este cald, ai un orgasm, bei alcool sau iei anumite pastile, însă când o persoană roșește inexplicabil cauza este de natură psihologică, influențată de frică, excitare, furie, rușine, căldură, efort, dar și mulți alți factori.
Pentru unele persoane, roșitul este însă perceput ca fiind o pedeapsă. Ele se tem atât de mult să nu roșească încât numai gândul la a păţi așa ceva în public le face inconștient să sufere de eritrofobie, să aibă dureri de cap, transpirații reci, să se simtă amețite și chiar să aibă stări de leșin. În aceste momente organismul este plin de cortisol, hormonul stresului.
5. Trichotillomania
Deși nu este propriu-zis o afecțiune a pielii în sine, ea afectează scalpul, fiind o formă specială de alopecie (căderea părului), cauzată de probleme neurologice. Oamenii care suferă de așa ceva se trag de păr până ajung să chelească. Câteodată, căderea părului are loc doar într-o anumită zonă a capului și mulți oameni bănuiesc că este vorba despre inflamarea unor glande, dar dacă verifică mai atent vor observa fire noi și scurte de păr, ceea ce însemană că din punct de vedere fizic, totul este în regulă.
Această afecțiune nu face părul să cadă în mod natural ci oamenii își smulg intenționat firele de păr și cel mai bun tratament constă discuțiile cu un psiholog.
5 afecţiuni ciudate ale pielii, de care nu ai mai auzit până acum
Pielea este cel mai mare organ și unul dintre cele mai frumoase, dar ea acumulează două treimi din praful din mediul înconjurător și e terenul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.