Este noiembrie, ceea ce înseamnă că multe dintre noi vor planifica în curând cine festive cu prietenii, mai ales cu ocazia unor zile de nume.
Dacă şi tu eşti în căutarea unor surse de inspiraţie pentru mesele tale de seară, dincolo de banalul piure de cartofi sau friptură cu sos, ia în considerare unele dintre legumele de sezon de mai jos, recomandate de Tara O'Brady, autoarea unei cărţi intitulate "Seven Spoons: My Favorite Recipes for Any and Every Day".
Iar dacă lista de mai jos te va inspira, asigură-te că vei adăuga aceste fructe şi legume pe lista ta de cumpărături în zilele din noiembrie.
1. Varza de Bruxelles
Noiembrie este o lună ideală pentru legumele din familia verzei, potrivit autoarei Tara O'Brady, iar varza de Bruxelles este extrem de delicioasă deoarece temperaturile scăzute îmblânzesc puţin gustul amar al acestor legume. Dar şi alte legume similare sunt delicioase acum, în noiembrie, de pildă varza albă şi varza furajeră numită şi Kale.
Dacă vrei să te bucuri de gustul bogat al verzei de Bruxelles, ia în considerare să o găteşti în tigaie, cu sos de soia, ulei de susan şi usturoi. Mai poţi face un preparat cremos din frunze de Kale, întocmai cum ai face o mâncare din spanac. În general, ar trebui să alegi luna asta varză albă, varză de Bruxelles şi varză furajeră kale, care sunt legume care au culori vibrante.
2. Morcovii
Morcovii sunt leguma rădăcinoasă a sezonului. Fă-ţi stocul de morcovi şi umple-ţi cămara cu legume precum păstârnacul, napii şi ţelina, care sunt genul de alimente care îşi transformă amidonul în zaharuri după îngheţ (în cazul în care ai şi acum morcovi plantaţi în grădină).
Este destul de uşor să incluzi acest gen de legume rădăcinoase într-o supă cremă sau să le prăjeşti sau să le rumeneşti până capătă o culoare aurie, spune Tara O'Brady.
Încearcă să acorzi mai multă atenţie asezonării - morcovii merg de minune cu un sos picant din ardei iute roşu, paprika şi ulei de măsline, păstârnacul se potriveşte cu mierea şi cu nucile româneşti, iar ţelina este deosebit de bună când este combinată cu cimbru, alune de pădur, chimen şi coriandru, sugerează autoarea citată.
3. Merişoare
Bogate în antioxidanţi şi vitamina C, merişoarele sunt surprinzător de maleabile, adică le poţi folosi în multe feluri, spune Tara O'Brady. În luna noiembrie, merişoarele se pot găsi pe mesele multor oameni, fie ca un sos simplu şi cât mai apos, fie sub formă de sos chutney (făcut din merişoare, oţet din mere, condimente şi zahăr). Dar specialista spune că merişoarele proaspete pot fi utilizate, de asemenea, în prăjituri, blaturi, chips-uri şi în reţete rapide de pâine.
Sau poţi să prăjeşti merişoarele şi să le adaugi apoi în umpluturi diverse pentru legume şi carne, dar pot fi infuzate şi în alcool - vodca şi ginul sunt deosebit de bune în această combinaţie.
4. Prazul
În mod similar cu morcovii, aroma prazului are multe beneficii de pe urma frigului şi îngheţului din luna noiembrie, spune Tara O'Brady. Caută tulpinile de praz care au cea mai mare parte albă şi cât mai mult verde cu putinţă. Prazul ar trebui să se simtă "crocant" la atingere, să nu fie moale.
Prazul fiert este extrem de gustos cu ouă, iar într-o seară rece de noiembrie, supa de praz cu cartofi este genială. Să nu uităm că există şi ciorbă de praz sau mâncare de praz - două preparate delicioase care îţi vor aminti cu siguranţă de copilăria petrecută la bunici.
5. Ceapa
Toamna şi iarna, ceapa este mai robustă decât variantele timpurii de ceapă pe care le găseşti în alte momente ale anului, spune autoarea. În acest sezon, mai ales în noiembrie, ceapa ar trebui să aibă o coajă mai închisă la culoare, mai groasă şi ar trebui să cauţi cepele fără pete.
Mai ferme şi cu un conţinut de apă mai scăzut, soiurile de ceapă de toamnă se descurcă mai bine când sunt gătite mai mult timp. Încearcă să prăjeşti sau să căleşti ceapa tăiată felii, alături de carne, sau să caramelizezi încet ceapa pentru a da un plus de aromă la orice preparat. Sursa.