Dr. John Wherry, directorul Intitutului de Imunologie din Pennsylvania, este de părere că o dietă sănătoasă contribuie la un sistem imunitar puternic, iar aceasta este formată din multe fructe și legume, grăsimi sănătoase, fibre și cât mai puțină carne roșie sau procesată, deci iată ce anume trebuie să incluzi în această perioadă (și nu numai) în regimul tău alimentar:
1. Citrice
Multă lume se orientează către vitamina C de la primele semne de răceală, deoarece de-a lungul timpului s-a dovedit că aceasta întărește sistemul imunitar și unele studii arată că ea ajută la tratarea simptomelor lejere de răceală. Pentru a spori însă cantitatea de vitamina C pe care o absorbi te poți orienta către portocale și gref, dar și către ardei grași, kiwi și căpșuni.
2. Legume crucifere
Legumele precum broccoli și varza de Bruxelles conțin foarte mulți nutrienți și îți umplu farfuria de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Ceea ce se știe însă mai puțin e că acestea, ca și citricele, sunt pline de vitamina C.
3. Usturoi
Usturoiul conține compuși care ajută sistemul imunitar să lupre împotriva microbilor. În acest sens, când acesta este zdrobit sau mestecat aliina din el se transformă în alicină, o moleculă cu proprietăți antibacteriene și antivirale. Un studiu efectuat timp de 12 săptămâni a scos la iveală faptul că un supliment zilnic de usturoi reduce cu 63% simptomele de răceală, în comparație cu o pastilă placebo. Poți obține aceleași beneficii mâncând diverse sortimente de ceapă, care fac parte din aceeași familie, iar aceste legume îți oferă, de asemenea, fibre prebiotice, care asigură un tranzit intestinal bun, esențial pentru un sistem imunitar sănătos.
4. Ghimbir
Mai este cunoscut și ca un superaliment și una dintre cele mai sănătoase condimente din lume, deoarece are o aromă unică și conține uleiuri naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Aceasta este o substanță bioactivă cu mai multe proprietăți medicale, printre care efecte antimicrobiale, antiinflamatorii, antioxidante și de protecție a sistemului respirator.
5. Migdale
Acestea sunt pline de antioxidanți, mai ales vitamina E, care are efectul de a întări și susține funcțiile sistemului imunitar și ajută la combaterea bacteriilor și a virusurilor. Ele mai conțin fibre, proteine din plante și fier.
Cheia unei nutriții echilibrate este varietatea și dacă mănânci doar unul dintre aceste alimente, nu vei scăpa de răceală ci trebuie să ai parte de o farfurie colorată, pentru a beneficia de fibre și alți nutrienți. Trebuie astfel să incluzi în meniul tău pește, fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
5 alimente care-ți întăresc sistemul imunitar
Cum foarte multă lume este închisă în casă, ar trebui să încerci și tu să găsești diverse soluții pentru a-ți fortifia sistemul imunitar. Deși spălatul pe mâini și igiena în general, plus efectuarea regulată de exerciții fizice îți diminuează riscurile de a te îmbolnăvi, ai grijă și la dieta pe care o adopți.