Dacă broccoliul fiert nu-ți inspiră mare lucru, iată câteva alimente pe care să le incluzi în această primăvară în alimentația ta:
1. Avocado
Fie că îl faci guacamole sau îl adaugi în salate și omlete, acesta este un super aliment fiind bogat în grăsimi monosaturate, ce diminuează riscul de atac cerebral și de cord. De asemenea, mai poți pune avocado pe pâine prăjită, stropită cu puțin ulei de măsline sau fulgi de chilly sau îl poți adăuga în smoothie-uri.
2. Pătrunjel
Este o sursă importantă de vitaminele C și A, precum și de potasiu și fier. Este perfect pentru întărirea sistemului imunitar, sănătatea inimii și a ochilor, dar este adesea folosit doar ca și garnitură. Mai poți însă prepara salată tabbouleh sau poți face un tip special de pesto.
3. Sparanghel
Sparanghelul este garnitura perfectă pentru o bucată de friptură, iar când este sezonul lui e relativ ieftin. Din punct de vedere nutrițional, el conține folați, fibre și vitamina K, de care poți beneficia dacă îl tragi în tigaie cu puțin unt sau îl faci la cuptor, alături de somon sau cod. De asemenea, acesta mai este bun servit cu orez și parmezan.
4. Broccoli
Copiii sunt adesea atrași de forma acestei legume, pe care însă nu sunt prea tentați s-o guste. Broccoliul este totuși bun pentru întreaga familie, fiind bogat în fibre, antioxidanți, vitamina K, vitamina C și multe altele. De aceea, el este bun pentru întărirea sistemului imunitar și lupta împotriva inflamațiilor, fiind foarte sățios și putând fi preparat cu semințe de susan, paste, ca și garnitură sau sub formă de „orez”.
5. Varză de Bruxelles
Aceste mici verze sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este importantă pentru imunitate, dar mai conțin și vitamina K, plus fibre. Pentru a păstra cât mai mulți nutrienți este bine să le faci la cuptor sau pe grătar, deoarece prin fierbere ar pierde prea mult și la sfârșit poți rade peste ele un pic de parmezan sau le poți servi ca și garnitură, cu bacon prăjit mărunt și cubulețe de ardei.
6. Edamame
La acest tip de boabe de soia s-ar putea să nu te gândești prea mult, dar ele sunt o sursă excelentă de proteine, fibre, potasiu, fier și magneziu. Sunt foarte bune preparate ca aperitiv, cu puțină sare, ca gustare sau prăjite alături de alte legume și tăiței.
7. Ceapă verde
Acest tip de ceapă are o savoare intensă, dar fină, scoasă în evidență mai ales de sare și alimente calorice. Poți folosi un pic drept garnitură, o poți adăuga în salate, supe și sosuri sau poți orna preparatele. Ea întărește oasele, datorită conținutului ridicat de vitamina K, și îmbunătățește vederea și imunitatea, datorită carotenoidelor conținute.
7 moduri în care să adaugi mai mult verde în farfurie
Încă din copilărie ți s-a zis să mănânci legume, deoarece sunt bune pentru sănătate și pentru că, mai mult decât orice altă culoare din farfurie, verdele este un indiciu că acolo sunt mulți nutrienți.