Unele greşeli de comunicare sunt semne evidente că relaţia ta este pe ducă, dar tu le ignori cu desăvârşire, din prea multă dragoste. Printre acestea se numără critica prea deasă dusă la extrem, apărarea instinctivă de vorbe sau acţiuni ale partenerului, mulţumirea cu răul şi refuzul de a schimba ceva. Găseşti în continuare cinci dintre cele mai comune greşeli pe care partenerii le pot face la un moment dat într-un cuplu aflat în dificultate.
1. Presupun că mai multă comunicare este soluţia tuturor problemelor
Ai auzit de nenumărate ori până acum că să comunici este cheia pentru o relaţie ideală, dar chiar dacă ideea în sine nu este rea, doar comunicarea nu rezolvă mai nimic. Câteodată, prea multă vorbărie poate crea exact opusul fericirii. Erica Curtis, consilier matrimonial din California declara: "Una dintre cele mai grave greşeli într-o relaţie este să presupui că dacă comunici eşti conectat cu partenerul. Multe femei se simt împlinite dacă vorbesc cu cel alături de care trăiesc, dar bărbaţii se simt uneori constrânşi de această falsitate. Este important să găseşti alte metode de conectare emoţională, înainte de cuvinte. Să faceţi ceva împreună şi să realizezi cât de multe sacrificii face cel de alături creează o legătură mai puternică decât simple vorbe aruncate în vânt."
Este foarte important să înţelegi ce înseamnă comunicare eficientă pentru partener, deoarce limbajul dragostei poate fi diferit. Pentru unii oameni, acesta înseamnă cuvinte frumoase, pentru alţii atingeri duioase sau timp de calitate petrecut împreună. Desigur, să vorbiţi frecvent despre ce vă deranjează şi să vă povestiţi ce aţi făcut într-o zi este productiv şi necesar, pentru că cele mai fericite cupluri vorbesc cel puţin cinci ore pe săptămână.
2. Se aşteaptă ca partenerii să le citească gândurile
Oamenii nu se pricep prea bine să citească gândurile şi este destul de greu să înţelegi ce vrea cineva chiar şi atunci când îţi spune direct, în cuvinte.
Blogeriţa Melissa Dawn Lieberman împărtăşeşte cu cititoarele ei experinţe pertinente în această privinţă: "Credeam că dacă soţul meu are măcar puţin bun simţ va ştii ceea ce îmi doresc. De exemplu, când venea acasă după o zi de muncă de 12 ore şi mă găsea cu copilul bolnav va ştii să nu plece la o bere cu băieţii ci să-mi ia locul la îngrijirea celui mic, dar lucrurile nu stăteau întotdeauna aşa, iar eu mă supăram."
Chiar nu poţi presupune că jumătatea ta ştie cum te simţi sau ce vrei. Întrucât nu aveţi acelaşi organism, nu îmăprtăşiţi aceleaşi gânduri, sunteţi persoane diferite, de cele mai multe ori de sexe şi vârste diferite, cu altfel de experienţă de viaţă. S-ar putea ca tu să observi vasele nespălate sau să-ţi aduci aminte de ziua unui prieten comun, dar el să nu ştie toate astea. Daca ai îndoieli că te-a înţeles corect mai bine întreabă, dacă vrei ceva mai bine spune şi nu aştepta o minune.
3. Renunţă la aşteptări
Dacă unul dintre cei doi este mai empatic atunci există mari şanse să renunţe la orice aşteptări şi dorinţe proprii, pentru fericirea celuilalt. Dacă cineva este total contra oricărui tip de conflict, atunci va încerca cu orice preţ să menţină buna înţelegere în cuplu, asta chiar dacă înseamnă să se sacrifice pe sine. Asta va aduce pace doar pe termen scurt, dar va eroda sistematic relaţia.
Citând din siteul de specialitate Power to Change, putem spune că: "Unii oamenii descriu relaţia ideală ca o stradă cu două sensuri. Dacă nu ai nimic de spus sau dacă una dintre părţi dirijează mereu traficul, atunci e ca şi când mergi pe o stradă cu sens unic. Asta nu este ceva cu care să te lauzi."
4. Se agaţă de dileme existenţiale
Cu toate acestea, într-un cuplu, partenerii trebuie să fie dispuşi să facă compromisuri. Dacă ambii sunt încăpăţânaţi şi nu renunţă la ideile lor nu rezolvă nimic. În acest caz, unul dintre parteneri face o fixaţie pentru sentimentele lui şi celălalt se retrage tardiv, simţindu-şi ameninţată viaţa pe care o ştia, deoarece primul continuă să poarte o conversaţie toxică, în care repetă aceleaşi argumente. Asta nu duce la ceva contructiv întrucât unul dintre cei doi este mult prea insistent în ceea ce deja devine un monolog, pentru că nu mai are nimeni loc de el şi care se termină cu o tăcere adâncă şi prelungă. În acest fel, nimic nu se rezolvă, relaţia se deteriorează pe zi ce trece şi ambii parteneri se simt din ce în ce mai obosiţi. Cât de curând, numai cuvintele "hai să vorbim" îl face pe unul dintre ei să vrea să fugă sau să se ascundă.
Uneori, tăcerea spune multe, deci în loc să vorbeşti continuu despre tine şi nevoile tale, mai bine spui pe scurt ce ai pe suflet şi mai laşi iubitul să intervină.
5. Nu se gândesc şi la sentimentele celuilalt
Mulţi oameni doar aud ce li se spune, fără a asculta cu adevărt ce are de spus cineva, fără intenţia de a înţelege punctul de vedere al partenerului, doar cu dorinţa de a spune ceva.
Câteodată, cine spune clar şi răspicat ce îşi doreşte şi ce îl deranjează are mai multe de câştigat decât cel care se face auzit cu orice preţ. Dacă ţipi nu realizezi nimic. Gândeşte-te un pic la cum se simte partenerul. Acesta este subminat, se simte fără importanţă, crede că tot ceea ce a făcut vreodată pentru tine nu mai contează absolut deloc. Într-o conversaţie, ambii trebuie să fie egali şi să facă eforul de a vedea lucrurile din perspectiva celuilalt, mai ales dacă se doreşte totuşi ca relaţia să continue. Empatia este cea mai importantă calitate pe care este bine să şi-o exerseze cineva, atât pentru viaţa personală, cât şi pentru cea profesională. Nu trebuie întotdeauna să fii de accord cu persoana respectivă, dar cel puţin să comunici pe aceeaşi frecvenţă de undă.
5 greşeli în comunicarea de cuplu
Indiferent de cât de bine ai impresia că te înţelegi cu partenerul, uneori mai apar şi neînţelegeri sau gafe de comunicare.