Dacă în ultima vreme te-ai simțit obosită și fără vlagă acesta este momentul să începi o nouă etapă din viața ta. Poți face foarte multe pentru ca organismul tău să redevină cel de dinainte, iar tu să fii persoana plină de viață pe care o știe toată lumea. Asta pentru că atunci când avem foarte multă energie suntem în stare să cucerim toată lumea și în plus să aducem fericire în casele celor dragi.
Pentru a avea mai mult chef de a trăi la maxim trebuie să:
1. Bei zilnic un smoothie - Cel mai bine ar fi ca acesta să fie din plante verzi, o combinație de spanac, lime, castravete și măr verde, ar trebui să-și facă efectul destul de rapid, mai ales dacă acest amestec este consumat dimineață, la prima oră, pe stomacul gol. Nu numai că are un gust excelent, dar va elibera energie în corpul tău pe durata întregii zile. În plus, faptul că este o băutură este plină de antioxidanți și fibre, va face posibilă ținerea la distanță a unei serii de boli de sezon. Pentru a adăuga și proteine pune în amestec puțin lapte de cocos, așa te vei simți hidratată și chiar în stare să faci un întreg antrenament de forță.
2. Mănânci la ore fixe - Dacă vrei să menții un nivel constant de energie trebuie să mănânci în mod regulat. De obicei, nutriționiștii recomandă trei mese principale pe zi plus două gustări, iar acestea să fie fructe sau legume neprocesate termic. Încearcă să îți menții un program bine stabilit de la care să nu te abați indiferent unde ai fi și de care să te ții și când mergi la birou, dar și când stai acasă sau în weekend. Ar trebui să încerci să mănânci câte ceva o data la 2-3 ore, mai ales dacă ai în plan să mergi la sală. Când sari peste mese nivelul de zahăr din organism scade, ceea ce duce la epuizare și de multe ori ajungi să mănânci prea multe dulciuri cu zahăr rafinat.
3. Faci sport - Este foarte greu să te trezești să mergi la sală când te simți la pământ, dar este foarte important să îți găsești motivația necesară. Gândește-te la cât de bine te simți după ce alergi o tură de parc sau faci câteva bazine... parcă ești un cu totul alt om, deși pe cântar diferența este destul de mică. Să faci sport este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine atunci când vrei să-ti crești nivelul de energie. Fii însă atentă sa nu te epuizezi prea tare cu un program extrem de dificil, adaptează tipurile de exerciții nivelului tău de pregătire fizică, pentru că altfel efectul va fi fix invers decât cel dorit, pentru că sistemul nervos poate fi suprasolicitat destul de ușor. Asigură-te că găsești un echilibru între sport și repaos, dă-i corpului tău timpul necesar să se recupereze, altfel riști accidentări serioase.
4. Găsești alternative la cafea - Știu că impulsul de a te duce la cana de cafea dimineața este foarte puternic, dar deși este un lichid acesta mai mult deshidratează, iar efectul acela de energie durează de fapt foarte puțin. Chiar dacă este recomandat să bei cel mult o ceașcă, poate două de cafea, în funcție de recomăndrile medicilor, bazate pe afecțiunile cronice pe care le ai, cofeina poate într-adevăr să te ajute. Dacă însă ești sănătoasă poți adăuga la regimul tău alte alimente mai eficiente pentru creșterea nivelului de energie, cum ar fi caco pură, care este diferită de cea adăugată în ciocolate, pentru că are foarte multe vitamine și minerale ușor de asimilat de către organism. Nu doar crește nivelul de endorfine, dar elibereza și o cantitate mare de magneziu în mușchi, ceea ce permite refacerea mai rapidă și arderea accelerată a grăsimilor. Poți combina această pudră cu lapte de cocos, iaurt grecesc și banane înghețate. Vei obține un smoothie atât de bun încât își va fi greu să crezi cât de sănătos este. De asemenea, dacă vrei un plus de energie poți opta oricând pentru mere, scorțișoară sau ceai verde.
5. Ieși la plimbare - Întrucât lumina naturală este un factor care îmbunătăţeşte starea de spirit, ideal pentru aproape oricine, încearcă să petreci cât mai mult timp în natură, la aer curat. Dacă stai la soare vei obține o porție zdravănă de vitamina D, care ajută la fixarea calciului în oase. Pe lângă asta, expunerea la soare crește nivelul de serotonină, unul dintre hormonii fericirii. Dacă lucrezi într-un birou și nu ai acces la lumină naturală, atunci ai grijă să te ridici din când în când și să faci câțiva pași pe-afară fix când te simți obosită sau chiar după fiecare masă pe care o iei, pentru că atunci metabolismul este mai lent. În plus, dimineața este bine să te expui cât mai repede la lumina de afară, în primul rând pentru că te trezește și în al doilea rând deoarece te ajută să-ți reglezi ciclul de somn.