În vreme ce doctorii şi nutriţioniştii ţi-au recomandat să ţii cont de calorii şi să le numeri - acesta fiind cel mai bun mod de a începe călătoria ta în lupta cu kilogramele - atunci ştii că de fiecare dată te simţeai stresată, de parcă trebuia să îţi faci tema la matematică.
Iar pentru medicii nutriţionişti, număratul caloriilor este, într-adevăr, o temă pentru acasă. Unii specialişti chiar recunosc că număratul caloriilor era una dintre sarcinile cele mai neplăcute. Şi cu cât numeri mai mult caloriile şi eşti atentă la fiecare cifră, cu atât eşti mai puţin atentă la mâncarea din faţa ta.
Dar acum o nutriţionistă citată de womenshealthmag.com îşi îndeamnă clienţii să înceteze să mai ţină cont de calorii şi să mănânce, pur şi simplu, alimente proaspete şi integrale.
În secunda în care nu vei mai număra şi nu vei mai aduna caloriile, iată ce se va întâmpla:
1. Nu vei mai mânca pe fond de stres
Atunci când nu mai eşti cu ochii pe calorii, dorinţa ta de a lua gustări toată ziua, în fiecare zi, va dispărea. Fiind atentă la mâncarea adevărată din farfuria ta, şansele sunt destul de mari ca tu să începi să observi savoarea, aroma, culoarea, textura şi temperatura acelor preparate.
Gândindu-te la aceşti factori, vei fi mai conştientă de corpul tău, astfel încât vei şti că, dacă te îndrepţi către o gustare nesănătoasă, această alegere are de-a face cu stresul şi nu cu senzaţia de foame.
2. Mâncatul va deveni, de fapt, o activitate plăcută
Viaţa este şi aşa stresantă, fără să mai cântăreşti, să măsori, să plănuieşti şi să calculezi în mod constant mesele tale.
Atunci când te concentrezi pe "construirea" unui mic dejun, a prânzului sau cinei, iar lucrurile se rezumă la alimente proaspete şi pline de savoare (nuci, boabe de fasole, ierburi aromatice, condimente şi surse de proteine slabe) - în loc să te gândeşti la cât de multe calorii conţine fiecare ingredient - vei observa că te simţi bine în legătură cu calitatea mâncărurilor din farfuria ta.
Iar atunci când creierul tău nu este stresat în legătură cu o sumă de calorii pe care trebuie să o respecţi, atunci şi intestinele tale vor fi calme, vei mânca sănătos şi vei fi mai relaxată.
3. Da, vei reuşi să slăbeşti pentru că faci alegeri mai bune
Unele studii arată că tu iei doar aproximativ 20% dintre caloriile existente în nuci, deoarece corpul tău are nevoie de atât de multă energie pentru a le digera. Dar de vreme ce nucile au un conţinut ridicat de calorii, multe persoane se sfiesc să le consume şi optează pentru altceva, cum ar fi cereale pentru micul dejun (care sunt alimente extrem de procesate).
În vreme ce eticheta de pe cutia de cereale poate să enumere mai puţine calorii, corpul tău le va absorbi pe toate. Asta înseamnă că tu vei ajunge să depozitezi mai multă energie din acele cereale, comparativ cu energia pe care ţi-o iei din nuci. În plus, alegând cerealele, corpul tău nu se va bucura de fibrele necesare şi de grăsimile sănătoase din nuci, care te pot ajuta să îţi subţiezi talia.
4. Vei avea mai multă energie
Caloriile sunt o unitate de măsură a energiei, dar dacă mănânci o anumită cantitate de calorii, fără să te concentrezi pe calitatea alimentelor de pe farfuria ta, vei ajunge să te simţi obosită. Asta se întâmplă deoarece unele calorii, precum cele care se găsesc în alimentele procesate şi rafinate, sunt mai puţin săţioase decât alte calorii.
Numerele şi cifrele nu îţi hrănesc organismul şi nu te satură, spun nutriţioniştii. Atunci când te concentrezi pe ceea ce mănânci, în loc să te axezi pe câte calorii conţine acel produs, vei descoperi că energia ta este mai consistentă, că poftele tale sunt diminuate şi că eşti mai puţin înfometată.
5. Semnalele pe care ţi le transmite corpul în privinţa foamei şi saţietăţii vor fi corecte
Atunci când te gândeşti la mâncare ca la un mijloc de a pierde în greutate în loc să o vezi ca pe un "combustibil" pentru corpul tău, vei pierde din vedere modul în care corpul tău simte anumite lucruri legate de alimente.
Asta pentru că, în loc să te bazezi pe indiciile pe care ţi le oferă corpul, tu depinzi de respectarea unui număr de calorii. Iar din această cauză, să mănânci devine un lucru mult mai greu decât ar trebui să fie.
Pentru unele persoane, ideea de a asculta ce semnale îţi transmite propriul corp - pentru a ştii când îţi este foame şi când te simţi sătulă - poate părea înfricoşătoare. Oamenii sunt surprinşi uneori că pot să muşte de câteva ori dintr-o brioşă şi apoi să spună "Gata, am mâncat destul!". Dar şi tu poţi să guşti de câteva ori dintr-o prăjitură şi să te opreşti înainte de a o mânca pe toată. Sursa.