Chiar dacă, de obicei, nu ești predispusă la depresie, într-un an normal, 6.7% dintre adulți experimentează episoade depresive și per total, 16.6% din populație are la un moment dat în viață cel puțin o depresie, de aceea este mai important decât oricând să fii conștientă de ceea ce simți și să ai la îndemână mijloacele necesare pentru a ieși din această criză.
1. Încorporează în programul tău cel puțin 15 minute de activitate fizică
Activitatea fizică este una dintre cele mai bune metode de a îți îmbunătăți starea de spirit, chiar dacă legătura dintre depresie, anxietate și sport nu este foarte clară. În primul rând, sportul face ca în organismul tău să se elibereze endorfine și alte chimicale ca-ți oferă o stare de bine ce-ți sporește încrederea în forțele proprii, ceea ce înseamnă că astfel ieși din acel ciclu de gânduri negative. Poți petrece un timp pe bicicleta statică, poți face un program de exerciții de pe YouTube sau dacă stai la casă poți ieși să ai grijă de curte.
2. Programează conferințe video
Doar pentru că trebuie să păstrezi distanța fizică, nu înseamnă că nu poți socializa. Să iei legătura cu prietenii și familia este o metodă excelentă de a reduce sentimentul de singurătate. Ia în prealabil contact cu cei dragi și programați câte o conferință video din când în când. Poate fi vorba doar despre a vedea ce mai face fiecare sau puteți începe chiar un grup de lectură sau de fitness acasă și puteți ține petreceri virtuale sau vă puteți uita în același timp la un film.
3. Setează scopuri zilnice
Una dintre principalele cauze ale depresiei este sentimentul că n-ai nici un scop. Pentru majoritatea oamenilor, zilele normale înseamnă un program bine pus la punct, când într-o zi se trezesc, pleacă de acasă la muncă, își iau copiii de la grădiniță și fac cumpărături sau se duc la sală, dar cum multe dintre activitățile considerate normale sunt acum indisponibile, trebuie să-ți faci un nou program. Poți include sarcini zilnice precum spălatul vaselor și al rufelor, curățenie în șifonier, dus gunoiul și îți poți pune alarma să sune la aceeași oră în fiecare zi. Asigură-te totuși că îți programezi și drumurile necesare până la magazin.
4. Gătește ceva sănătos
Mâncarea joacă un rol foarte important în menținerea sănătății, atât fizice cât și psihice. Studiile au arătat că o dietă bazată pe fructe, legume, pește, ulei de măsline, cereale integrale, lactate slabe și produse bogate în antioxidanți, scad riscul apariției depresiei, în timp ce consumul exagerat de carne roșie, cereale procesate, dulciuri, cartofi, unt și lactate grase, cresc riscul apariției depresiei.
5. Apelează la ajutor
Este extrem de important să înțelegi prin ce treci și chiar dacă treci printr-o criză de motivație sau o ușoară depresie, să apelezi fără jenă la ajutorul celor dragi și chiar la specialiști și unele resurse online.
5 lucruri pe care să le faci, ca să eviți depresia în timpul carantinei
Este foarte ciudat să fii obligată să nu te duci la muncă, să eviți interacțiunea socială și să ieși din casă doar pentru strictul necesar și cum distanțarea socială nu pare să se termine prea curând, s-ar putea să începi să ai simptome depresive.