Vezi mai jos, printre altele, ce-ți pot face poliesterul și spandexul.
1. Poliester
Acesta este unul dintre cele mai uzitate materiale sintetice și chiar dacă pentru a preveni șifonarea se produce în amestec cu bumbacul, are efecte dăunătoare pentru sănătate, deoarece pielea respiră foarte greu în el. În plus, purtarea lui provoacă ridicarea temperatura corpului și se eliberează astfel anumite chimicale din material, care ajung să intre în piele, ceea ce produce iritații, mâncărime, roșeață, eczeme și dermatite de contact.
2. Viscoză
Viscoza este un material făcut din celuloza extrasă din lână și nu numai producerea acestuia este periculoasă ci și purtarea lui, deoarece emite substanțe ce produc greață, dureri de cap, senzație de vomă, insomnie, dureri musculare și de piept. În plus, producerea lui, poluează mediul înconjurător.
3. Nailon
Dresurile, lenjeria intimă, șosetele și multe altele, sunt adesea confecționate din nailon, care este făcut să dureze și producerea lui e ieftină. Însă în același timp, nailonul nu lasă pielea să respire și nu absoarbe transpirația, ceea ce cauzează infecții de piele și mirosuri neplăcute. În plus, pentru că la producere se utilizează înălbitor și alte chimicale, purtarea lui provoacă adesea iritații.
4. Acryl
Acest material se face din acrylonitrilă, care este un agent carcinogen și mutant. Expunerea la această substanță provoacă dureri de cap, greață, amețeli, dificultăți de respirație, înmuierea extremităților și multe altele. În plus, producția lui este un principal factor poluant.
5. Spandex/Lycra/Elastan
Acest tip de materiale se întind foarte mult și sunt ușoare, de aceea fiind folosite, printre altele, în confecționarea de colanți, tricouri, bustiere, lenjerie modelatoare și costume de baie. La fel ca alte materiale sintetice, ele sunt făcute din chimicale periculoase, cum este poliuretanul, care este considerat cangerigen și contactul prelungit cu acestea produce dermatite.
Ce materiale poți purta liniștită
1. Bumbac - permite pielii să respire, absoarbe lichidele, protejează împotriva căldurii de vară și a frigului din iarnă, este hipoalergenic și durabil.
2. Lână - este un material natural, ce echilibrează temperatura corpului, își menține forma și oferă protecție naturală contra razelor UV.
3. Cașmir - este un material mai scump, dar în care nu se pun substanțe chimice și e foarte moale și fin.
4. Cânepă - este durabilă, nu se întinde și își păstrează forma pe termen lung, iar cu cât mai mult îl porți cu atât mai moale devine.
5. Mătase - are o textură fină și mai multe beneficii pentru sănătate, printre care faptul că încetinește îmbătrânirea, are efect anti-fungic, previne eczemele și alergiile, ameliorează astmul și calitatea somnului.
6. Bambus - este o alternativă nouă și interesantă la materialele tradiționale naturale. Este moale și mătăsos, hipoalergenic, permite pielii să respire și reglează temperatura, pentru că absoarbe umezeala și protejează de razele UV. În plus, este biodegradabil.
7. In - este un material confortabil, ușor și durabil. Poți avea ușor grijă de el și se potrivește în orice sezon. Are proprietăți hipoalergenice și lasă pielea să respire.
5 materiale toxice și ce poți purta în locul lor
Foarte multe articole de îmbrăcăminte sunt în ziua de astăzi făcute din materiale toxice, care chiar dacă arată bine și inițial sunt confortabile, ele sunt periculoase pentru piele și provoacă mirosuri neplăcute, iritații, greață sau chiar mai rău.