Ryan Androsiglio, psiholog în New York, este de părere că „în cazul muncitului de acasă, problema nu este că îți distrag atenția diverse lucruri ci modul în care te judeci pentru faptul că nu te poți concentra.” Este normal ca mintea ta să colinde în timp ce lucrezi, cu atât mai mult în această perioadă, când ești mai mult acasă și te gândești la sănătatea ta și a celor din jur, dar și la siguranța locului tău de muncă. În acest sens, practicile de mindfulness te ajută să îți dai seama exact în ce situație ești și să-ți continui astfel munca.
Cathleen Swody, psiholog cu cabinetul în Conneticut, spune că „mindfulness este despre a-ți concentra atenția pe prezent, fără a te judeca, a retrăi trecutul sau a-ți face griji pentru viitor. Această abilitate se învață și te ajută să iei o pauză pentru a te putea gândi ce să faci într-o anumită situație, în loc să te acapareze emoțiile și să te lași ghidată de impulsuri.” Unii oameni încearcă diverse tehnici de meditație, alții încorporează în viața lor strategii care-i ajută să se concentreze mai ușor, dar tu mai poți încerca și:
1. Să-ți începi fiecare zi cu câte un plan
Când îți începi fiecare zi cu câte un plan, înseamnă că trăiești fiecare moment la maxim și nu te mai deranjează atât de multe lucruri. Această strategie te ajută să te concentrezi mai bine pe ce ai de făcut. Practicile de mindfulness nu trebuie să fie lungi și dificile, ele sunt eficiente și în doar câteva minute, în timp ce respiri în mod normal, pentru că atunci când mintea ta mintea ta o ia pe diverse cărări, trebuie doar să respiri pentru a te calma.
2. Pregătește-te să îți distragă atenția anumite lucruri
Este inevitabil ca ceva sau cineva să nu-ți distragă atenția în timp ce muncești, fie că este vorba despre partenerul tău care vorbește la telefon, o pasăre care a trecut razant prin fața geamului tău sau gânduri întâmplătoare. Ține minte că atunci când ceva sau cineva îți distrage atenția, ai de fapt capacitatea să nu te superi. Dacă observi că în mod regulat îți distrage atenția același lucru, te va ajuta să-ți dai seama cum poți rezolva problema. De exemplu, dacă cineva din casă vorbește prea tare, poți face cel puțin patru lucruri: să schimbi sarcina asupra căreia lucrai, să cumperi un aparat de zgomot alb, să iei o pauză și să te plimbi sau să vorbețti cu persoana respectivă.
3. Conștientizează ceea ce-ți trece prin minte, apoi treci mai departe
Când te lași distrasă, nu te lăsă dusă de tot, dar nici nu-ți ignora gândurile. Observă și experimentează, pentru a putea depăși momentul, eventual notează-ți undeva tot ce-ți trece prin minte. Pe termen lung, acest lucru te va ajuta să conștientizezi ce anume și de ce nu te lasă să te concentrezi. Dacă pe măsură ce realizezi ceva ți-e greu să renunți la o anumită idee, creează un sistem care să te lase să revii mai târziu asupra acelor gânduri.
4. Conectează-te cu sentimentele tale
Într-o zi aglomerată treci printr-o mulțime de situații ce-ți aduc diverse gânduri și sentimente, unele contradictorii, de aceea este important să-ți iei frecvent scurte pauze și să realizezi exact ceea ce simți. Înainte de a începe următoarea conferință sau a te apuca de următorul proiect, ia o pauză și gândește-te doar la tine. Eventual fă o mică plimbare, care să-ți permită să respiri adânc și să observi de ce te simți stresată și unde în organism simți tensiune.
5. Ai grijă de tine
Printre cele mai eficiente moduri de a-ți petrece pauza se numără plimbările sau o oră de yoga. Dacă ți-e prea greu să faci singură sport acasă, alocă timpul pe care l-ai fi petrecut pe drum spre birou pentru a găsi un program de antrenament adecvat nivelului tău fizic, deoarece te va ajuta să reduci stresul de peste zi și să fii astfel mai concentrată asupra a ceea ce trebuie să faci. Exercițiile îți redau puterea de concentrare, te fac să gândești mai limpede și generează neurotransmițători cu calități antidepresive, dar nu uita și de restul activităților care te binedispun, precum un masaj, o baie cu spumă, o manichiură sau o ceașc de cafea.
5 moduri în care să conștientizezi exact ce faci când lucrezi de acasă
Când lucrezi de acasă întâmpini cu totul alte probleme decât la birou, ceea ce duce la acumularea de frustrări, pierderea concentrării și prin urmare a productivității, dar în loc să te chinui, poți face anumite lucruri, pentru a te relaxa, a conștientiza exact ceea ce faci și a fi astfel cea mai bună versiune a ta. Să devii mai conștientă de ceea ce faci, gândești și simți te va ajuta să trăiești prezentul ca atare și să îndeplinești sarcini mai complexe.