Este posibil să îți disciplinezi copiii și fără bătaie sau tehnologii moderne, ingeniozitatea stă în lucrurile simple și mărunte.
1. Vizualizați împreună timpul
Copiii încep să își dezvolte gândirea abstractă în jurul vârstei de 9 ani. Înainte de acest moment, mintea lor lucrează mai concret, acesta este motivul pentru care s-ar putea să le fie greu să facă diferența între 15 și 45 de minute. Pentru a trece peste această greutate, este bine să poată vizualiza timpul de câte ori este posibil.
GREȘIT: „Plecăm într-o oră.”, „Ai 10 minute să-ți faci curat în cameră.”
CORECT: „Tata va veni acasă când soarele va coborî de pe cer, în spatele acelui acoperiș.”
Așteptatul va fi mai ușor pentru un copil dacă va putea să îl compare cu ceva și să îl asocieze cu alte activități, cum ar fi spălatul pe dinți.
2. Învață-ți copilul jocuri pe care le poate juca singur
Sunt foarte multe motive pentru care un copil trebuie să știe să se joace și singur, în primul rând, pentru a-și dezvolta imaginația și în al doilea rând pentru a nu se plictisi niciodată. Imaginația celor mici nu are margini și aceste jocuri nu necesită nici un fel de pregătire sau obiecte speciale.
Jocuri GREȘITE: cele de pe smartphone și tablete, care inhibă imaginația și creativitatea, desfășurarea activităților din joc fiind prestabilită de producător.
Jocuri CORECTE: puzzle, căutări de comori, inventarea de povești, jocuri de rol.
Există mai multe moduri de a învăța un copil să se joace singur, iar rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor, dacă te înarmezi cu răbdare.
3. Un repertoriu de jocuri pentru orice loc
Întotdeauna este plictisitor pentru copii să aștepte într-un loc până vine mama de la cumpărături sau să aștepte cu ea autobuzul și astfel de jocuri universale sunt utile în orice situație.
JOCUL: Doi participanți se gândesc la ceva și vor căuta în obiectele din jur acel lucru (o culoare, o formă, o literă sau chiar un nume). Cel care ajunge primul la 20 de obiecte sau orice alt număr ales împreună câștigă și are dreptul la îndeplinirea unei dorințe. De exmplu, puteți număra mașinile care trec în timp ce așteptați autobuzul.
JMECHERIA: În primul rând, acesta este un joc care prinde la cei mai mulți copii și îți permite să schimbi regulile în funcție de vârsta celui mic. În al doilea rând, un părinte nu trebuie neapărat să participe activ ci își poate lăsa copilul să facă cât doi.
4. O metodă simplă pentru a nu întrerupe adulții
Allison Hendrix, blogger și mamă a doi copii, a conceput o metodă foarte simplă ca cei mici să nu mai întrerupă adulții când au treabă și a postat această metodă pe internet.
REGULA: Când un copil vrea să zică ceva unuia dintre părinți, care vorbește deja cu un alt adult, acesta ar trebui doar să pună mâna pe umărul părintelui. Dacă el îi atinge mâna înseamnă că cel mic s-a făcut auzit și va primi toată atenția cât de curând posibil.
DE CE funționează: Prin menținerea contactului, adultul îi arată celui mic că este tratat cu atenție și respect în loc să fie ignorat.
5. Așteptarea unui mare eveniment
Chiar dacă un copil învață să se distreze singur și să nu-i mai întrerupă pe adulți, tot este dificil pentru el să se abțină la ocazii care implică anumite cadouri, precum Crăciunul, Paștele sau zilele de naștere și nume.
CUM să ajuți: Un calendar cu surprize poate face așteptarea să pară mai mică. Fiecare zi dinainte de eveniment este marcată cu o vedere, o bomboană sau sarcini creative. Orice opțiune va fi apreciată de copiii de toate vârstele, chiar și de cei mari, pentru că până la urmă toată lumea iubește surprizele plăcute.